Hírarchívum

A Kókai madárodútelepek ellenőrzése, takarítása, karbantartása, illetve új odúk kihelyezése, kiépítése.

2018. októberétől március végéig 8 odútelepen végeztem el az odúk takarítását, karbantartását. (Kenderföldek, Ritva-legelő, Égeres galériaerdő, Kis-fenyves, Nagy-fenyves, Felső-Tápió melletti rét, Malomárok, Vargahegy-fenyves.) A vadászháznál lévő odútelepet nem ellenőriztem, mivel minden évben itt zajlik a CES április közepétől. A szükséges munkálatok ekkor lesznek a hálóellenőrzések közötti "holt időben." A 8 odútelepen 17 db. B típusú odút cseréltem ki. 2018.-ban 50 db. B , 15 db. szalakótaodút, és 5 db. vércseládát vásároltunk a hcs. részére Mányról. Az odúk szállítását a Kókai telephelyre most is, mint minden évben 2013. óta, Gódor Miklós tagtársunk Electriko nevű cége végezte ingyen. Ezúton is köszönjük Miki nagylelkű támogatását.

Az előző évről maradt 21 db. B, 7 db. szalakóta odú és 2 db. vércseláda. Február végén 24 B, 3 szalakóta és 1 db. vércseládát adtam át Lengyel János Nagykátai tagtársunknak. Ebből 20 db. B odút helyezett ki Tápiószelén a Növényi Diverzitás Központ parkjában. Ezzel az új madárodúteleppel 18-ra bővült a Tápió-vidéki helyi csoport fészekodú telepeinek a száma. 4 db. B odú a Tápiószelei Blaskovich Múzeum parkjában működő odútelepen kerül kihelyezésre. Ezt az odútelepet Szőke Tamás tagtársunk felügyeli.

A 3 szalakótaodúval és az 1 vércseládával Nagykátán az Erdőszőlő térségében kialakított odútelepünket bővítjük. Ezt a telepet is Lengyel János gondozza az édesapjával. A Kókai telephelyen lévő készletből 4 db. B odúval ajándékoztuk meg két új tagunkat. 2 db. szalakótaodú a Tápiósági odútelepünkre került, ennek a telepnek a kezelését Sári Gergő végzi.

Március 15-én 2db. szalakótaodút helyeztem ki Kókán, a Ritva-legelőn. A hajdani dohánypajták romjainál pedig búbos bankáknak készítettem betondarabokból és téglákból 2 fészkelőhelyet.
Tavaly itt költött egy pár az építőanyag törmelék között. Természetesen ez csak egy lehetőség a bankák számára, de ez egy biztonságos "vár" a sikeres költés szempontjából.

2018-ban nyár végén végzett területbejárás során úgy ítéltem meg, hogy Kóka és Sülysáp között, a Felső-Tápió patak melletti réten még 3 db. szalakóta odút és egy vércseládát érdemes kihelyezni. Március 23-án helyeztük ki ezeket a madárvédelmi eszközöket Sárközi Tamással.
Március 30-án a hcs. telephelyén búbosbanka részére készítettem egy stabil fészekodút.
Jelenleg a Tápió-vidéki helyi csoport tulajdonában a 18 odútelepen lévő odúk száma meghaladja az 1300 db.-ot.

Kertész László

Madárpusztítás

Vészesen fogy a madárpopuláció

A dél-európai, közel-keleti és észak-afrikai vadászatnak és befogásnak évente átlagosan huszonötmillió madár esik áldozatul, de a monokultúrás mezőgazdaság és a klímaváltozás jóval nagyobb pusztítást végez az állományokban - írta a Magyar Hírlap.

A lapnak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője elmondta, a mediterráneumban évezredek óta bevett gyakorlat a vonuló madarak vadászata. A közösségi médiában és a televízióban látható képek, amelyeken emberek félautomata sörétes puskával lőnek, hálóval és ragadós anyaggal bekent ágakkal vadásznak a vonuló szárnyasokra, sokkolók.

DE TÉVEDÉS AZT HINNI, HOGY KIZÁRÓLAG EZ AZ OKA AZ EURÓPAI MADÁRÁLLOMÁNY FOLYAMATOS FOGYATKOZÁSÁNAK.

Orbán szerint amikor valaki háborog, hogy Libanon polgárai tömegesen esznek fecskét ebédre, jusson eszébe, hogy Magyarországon sajnálatos gyakorlattá vált a fecskefészkek leverése a költési időszakban, és a gólyák sincsenek biztonságban, mert némelyeket zavar a kelepelés.

A mediterrán madárvadászatról elmondta, nem reális elvárás az, hogy a Földközi-tenger mentén élő népek máról holnapra felhagyjanak évezredek óta meglévő szokásaikkal. Ugyanakkor tény, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság a klímaváltozással együtt sokkal nagyobb pusztítást végzett és végez az európai madárállományban, mint a vadászat.

Orbán szerint ha második világháború előtti vagy a még korábbi viszonyokat tekintjük, a vadászat hiába irtotta ki a madárállomány nyolc-tíz százalékát, ezt a fajok gond nélkül tudták pótolni. Napjainkra azonban a nagyüzemi mezőgazdaság és a klímaváltozás csökkentette a madarak élőhelyeit, a növényvédő szerek intenzív használata pedig tovább pusztítja a madarakat és táplálékbázisaikat.

A korábbi mennyiségnek gyakran alig tizedére fogyatkoztak az állományok, így egyszerűen nem születik elég fióka. Ebben a helyzetben pedig a vadászat is kritikus tényezővé válik - mondta.

A vetési varjú állománya 93 százalékkal apadt, a hajdani kétszázötvenezer pár helyett ma mindössze huszonháromezer található Magyarországon. Angliában a mezei verebek 96 százaléka tűnt el néhány évtized alatt, és a hatóságok most jelentős összegeket fordítanak arra, hogy az ugyancsak vészesen leapadt fülemüle és vadgerle állomány morzsáit megőrizzék.

Bemutatógyűrűzés Farmoson

Február 2-án megtartottuk helyi csoportunk idei első bemutató gyűrűzését a Farmosi Madárvártán.

A szeles idő nem kedvezett a madaraknak, ugyanis mindössze 10 madarat sikerült megfognunk, ebből 7 példány kapott ornitológiai jelölőgyűrűt és 3 már gyűrűzött egyed adatait vettük fel a terepnaplóba (3 zöldike, 3 széncinege, 1 mezei veréb és 3 kékcinege). A visszafogások közül egy régi vendégünk, a K745268-es gyűrűvel jelölt kékcinege is megkerült, a madarat 2016 október 31-én gyűrűzte Csihar László, 2017 szeptember 16-án fogta vissza először Gosztonyi Fanni, 2018 augusztus 28-án Vízkert András és a programon mi is újra találkozhattunk vele. Megjelölése óta 824 nap telt el.

A rossz idő ellenére 41-en látogattak el hozzánk, a gyűrűzés után rövid sétát tettünk a kékbegy tanösvény pallósorán, ahol többször megállva meghallgathatták az érdeklődők a téli nádas hangjait, röviden bemutattuk az élőhelyet és az ott telelő fajokat. A szikesre kiérve a résztvevők megismerhettek a frissen felolvadt szikes sajátos struktúrájával, telelő vendégeink közül egy öreg tojó kékes rétihéját és fenyőrigókat pillanthattak meg. A távolban több ezres récecsapatok köröztek, több kisebb nyári lúd csapat is áthúzott felettünk szemmel is jól megfigyelhető távolságban és mindeközben jellegzetes hangjukat hallatták.

Benéztünk a "lesházzá" átalakított régi csónakházba, ahol több bagolyköpetet is találtunk, ugyanis télen gyakran használják a ház gerendáit pihenés céljából a helyi gyöngybaglyok.
Reggel az látogatók érkezése előtt az első ellenőrzés alkalmával megfigyeltünk egy 34 egyedből álló áttelelő seregély csapatot, ezen felül a nap folyamán a szikesen többször is megfigyeltünk 2 havasi pityert.

Sári Gergő

Gólyatöcs

2019 év madara - a gólyatöcs

A gólyatöcs, egyik szép régi nevén - a székigólya, nem véletlenül kapta ezt a népi elnevezést. Hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít. A tavaly nyári internetes szavazáson a három választható madárfajra (gólyatöcs, gulipán és nagy póling) érkezett 8993 voks közül a gólyatöcs kapta a legtöbbet, így lett ez a faj az idei év madara. Bővebben >

Év természetfotósa

Év Természetfotósa Pályázat 2018

"Két pogácsáért mentünk, két díjat hoztunk....:)

Madarak viselkedése kategória: 1 helyezett - Gódor Miklós : "Röntgen..."
....és ami még jobban meglepett, az ETF-2018 as könyv borítójára is az én fotómat választotta az Alexandria könyvkiadó... :) ( Gódor Miklós: "Ködfátyol..." )

Leírhatatlan milyen érzés, amikor a sok sok munka váratlanul értelmet nyer egy ekkora elismerésben! :)

Köszönet mindenkinek!
Gratulálok a résztvevőknek és a szervezőknek, remek kis este volt! :) "

Gratulálunk Gódor Miklós tagtársunknak a szép eredményhez!

Európai Madármegfigyelő Napok 2018

Idén is meghirdette az MME az Európai Madármegfigyelő Napok nevű eseményt, ami idén lett 25 éves. A program 1993-ban indult útjára a BirdLife International kezdeményezésére, melynek keretében különböző országok madarászai összefogva megfigyelik és feljegyzik az őszi vonulás során látott madarakat.

A Tápió-vdiéki Helyi csoportban mi is hasonlóképpen cselekedtünk. Idén is - a szokásokhoz híven - két helyszínen rendeztük meg az eseményt.

Az első nap a tápiószecsői halastavakhoz látogattunk el, ami ősszel és tavasszal is fontos állomást nyújt a vonuló madaraknak. Elsősorban a vízhez kötött madaraknak nyújt pihenő és táplálkozóhelyet, de emelett természetesen sok egyéb életmódot folytató madárral is találkozhatunk. A tó költési időszakban is gazdag madárvilággal rendelkezik; nagy kócsagok, vörös gémek, barna rétihéják használják költéőhelyükként a nádast és a közelben már évek óta egy rétisas pár is rendszeresen nevel fiókákat. A túrán 20 ember vet részt éa 43 madárfaj 362 példányát jegyeztük fel, melyek közül kiemelendő a ritka feketenyakú vöcsök, a vonulási időszakokban rendszeresen itt tanyázó halászsas (melyet idéén vadászat közben is meg tudtunk figyelni) és szerencsére a rétisas pár egyik tagját is láthattuk.

A második napon a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen Farmoson tartottuk meg a programot a gátőrháznál kialakított Farmosi Madárvártán (https://www.facebook.com/FarmosMadarvarta), a farmosi Nagy-nádas szélén. A madármegfigyelés mellett itt madárgyűrűzési bemutató is tarkította a programot, melyre 42 ember volt kíváncsi. A gyűrűzés már jóval a túra előtt elkezdődött, de a kezdés időpontjára is akadt még bőven látnivaló. A látogatóknak lehetőségük volt megismerkedni a különböző befogott madarakkal és a gyűrűzés menetével is. A rövid túra során a Kékbegy tanösvényen mentünk végig, ahol a függönyhálók is fel vannak állítva. A nap során 42 faj 2039 példányát sikerült feljegyezni. A gyűrűzött fajokból a leggyakoribb a kék cinege és a barkós cinege volt, de akadt még jégmadár, fülemülesitke, cigánycsuk, csilpcsalpfüzike (és még sorolhatnám) is.

Köszönjük mindenkinek a részvételt és külön köszönet jár a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak és a Farmosi Madárvárta csapatának a második napi programért.

Fotók: Mikus Máté Galéria >
Varga József Zoltán Galéria >