Hírarchívum

Bemutatógyűrűzés Farmoson

Február 2-án megtartottuk helyi csoportunk idei első bemutató gyűrűzését a Farmosi Madárvártán.

A szeles idő nem kedvezett a madaraknak, ugyanis mindössze 10 madarat sikerült megfognunk, ebből 7 példány kapott ornitológiai jelölőgyűrűt és 3 már gyűrűzött egyed adatait vettük fel a terepnaplóba (3 zöldike, 3 széncinege, 1 mezei veréb és 3 kékcinege). A visszafogások közül egy régi vendégünk, a K745268-es gyűrűvel jelölt kékcinege is megkerült, a madarat 2016 október 31-én gyűrűzte Csihar László, 2017 szeptember 16-án fogta vissza először Gosztonyi Fanni, 2018 augusztus 28-án Vízkert András és a programon mi is újra találkozhattunk vele. Megjelölése óta 824 nap telt el.

A rossz idő ellenére 41-en látogattak el hozzánk, a gyűrűzés után rövid sétát tettünk a kékbegy tanösvény pallósorán, ahol többször megállva meghallgathatták az érdeklődők a téli nádas hangjait, röviden bemutattuk az élőhelyet és az ott telelő fajokat. A szikesre kiérve a résztvevők megismerhettek a frissen felolvadt szikes sajátos struktúrájával, telelő vendégeink közül egy öreg tojó kékes rétihéját és fenyőrigókat pillanthattak meg. A távolban több ezres récecsapatok köröztek, több kisebb nyári lúd csapat is áthúzott felettünk szemmel is jól megfigyelhető távolságban és mindeközben jellegzetes hangjukat hallatták.

Benéztünk a "lesházzá" átalakított régi csónakházba, ahol több bagolyköpetet is találtunk, ugyanis télen gyakran használják a ház gerendáit pihenés céljából a helyi gyöngybaglyok.
Reggel az látogatók érkezése előtt az első ellenőrzés alkalmával megfigyeltünk egy 34 egyedből álló áttelelő seregély csapatot, ezen felül a nap folyamán a szikesen többször is megfigyeltünk 2 havasi pityert.

Sári Gergő

Gólyatöcs

2019 év madara - a gólyatöcs

A gólyatöcs, egyik szép régi nevén - a székigólya, nem véletlenül kapta ezt a népi elnevezést. Hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít. A tavaly nyári internetes szavazáson a három választható madárfajra (gólyatöcs, gulipán és nagy póling) érkezett 8993 voks közül a gólyatöcs kapta a legtöbbet, így lett ez a faj az idei év madara. Bővebben >

Év természetfotósa

Év Természetfotósa Pályázat 2018

"Két pogácsáért mentünk, két díjat hoztunk....:)

Madarak viselkedése kategória: 1 helyezett - Gódor Miklós : "Röntgen..."
....és ami még jobban meglepett, az ETF-2018 as könyv borítójára is az én fotómat választotta az Alexandria könyvkiadó... :) ( Gódor Miklós: "Ködfátyol..." )

Leírhatatlan milyen érzés, amikor a sok sok munka váratlanul értelmet nyer egy ekkora elismerésben! :)

Köszönet mindenkinek!
Gratulálok a résztvevőknek és a szervezőknek, remek kis este volt! :) "

Gratulálunk Gódor Miklós tagtársunknak a szép eredményhez!

Európai Madármegfigyelő Napok 2018

Idén is meghirdette az MME az Európai Madármegfigyelő Napok nevű eseményt, ami idén lett 25 éves. A program 1993-ban indult útjára a BirdLife International kezdeményezésére, melynek keretében különböző országok madarászai összefogva megfigyelik és feljegyzik az őszi vonulás során látott madarakat.

A Tápió-vdiéki Helyi csoportban mi is hasonlóképpen cselekedtünk. Idén is - a szokásokhoz híven - két helyszínen rendeztük meg az eseményt.

Az első nap a tápiószecsői halastavakhoz látogattunk el, ami ősszel és tavasszal is fontos állomást nyújt a vonuló madaraknak. Elsősorban a vízhez kötött madaraknak nyújt pihenő és táplálkozóhelyet, de emelett természetesen sok egyéb életmódot folytató madárral is találkozhatunk. A tó költési időszakban is gazdag madárvilággal rendelkezik; nagy kócsagok, vörös gémek, barna rétihéják használják költéőhelyükként a nádast és a közelben már évek óta egy rétisas pár is rendszeresen nevel fiókákat. A túrán 20 ember vet részt éa 43 madárfaj 362 példányát jegyeztük fel, melyek közül kiemelendő a ritka feketenyakú vöcsök, a vonulási időszakokban rendszeresen itt tanyázó halászsas (melyet idéén vadászat közben is meg tudtunk figyelni) és szerencsére a rétisas pár egyik tagját is láthattuk.

A második napon a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen Farmoson tartottuk meg a programot a gátőrháznál kialakított Farmosi Madárvártán (https://www.facebook.com/FarmosMadarvarta), a farmosi Nagy-nádas szélén. A madármegfigyelés mellett itt madárgyűrűzési bemutató is tarkította a programot, melyre 42 ember volt kíváncsi. A gyűrűzés már jóval a túra előtt elkezdődött, de a kezdés időpontjára is akadt még bőven látnivaló. A látogatóknak lehetőségük volt megismerkedni a különböző befogott madarakkal és a gyűrűzés menetével is. A rövid túra során a Kékbegy tanösvényen mentünk végig, ahol a függönyhálók is fel vannak állítva. A nap során 42 faj 2039 példányát sikerült feljegyezni. A gyűrűzött fajokból a leggyakoribb a kék cinege és a barkós cinege volt, de akadt még jégmadár, fülemülesitke, cigánycsuk, csilpcsalpfüzike (és még sorolhatnám) is.

Köszönjük mindenkinek a részvételt és külön köszönet jár a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak és a Farmosi Madárvárta csapatának a második napi programért.

Fotók: Mikus Máté Galéria >
Varga József Zoltán Galéria >

Pele-túra 2018.09.29.

Idén is adtunk egy esélyt a Pele-túrának, azonban sajnos összesen hárman vettünk részt rajta. 9 órakor úgy tűnt, hogy senki sem kíváncsi a programra, úgyhogy nem vártunk tovább és bár csalódottan, de neki vágtunk.

Később kaptam egy értesítést, hogy két látogató jött volna még, de nem jelzett a telefonom, ezért csak a túra után láttam. Tőlük ezúttal is elnézést kérek.
Meglátogattuk a crosspályához közel lévő fenyvest, majd úgy döntöttünk, hogy ha már az idő kedvező, akkor teszünk még egy kitérőt és ellátogattunk a Malom árok végén lévő "Öreg hídhoz", ami mellett található egy kisebb kőris- és diófákból galériaerdő. Minkét állomásunkon találkoztunk mogyorós és erdei pelével is.

Fotók: Mikus Máté

Újra költött a szalakóta Sülysáp és Kóka határában!

33 év szünet után visszatért hajdani élőhelyére ez a színpompás, fokozottan védett madár. A nyolcvanas évek közepétől eltűntek tipikus élőhelyeikről, Sülysáp, Kóka, Tóalmás, Tápiószecső térségéből. A Termelő Szövetkezetek (TSZ-ek) felbomlása után a legelő állattartás nagymértékben csökkent, a legelőkön, réteken gyakorlatilag megszűnt a legeltetés. Ezáltal a madarak táplálékául szolgáló rovarok száma is kevesebb lett. Súlyosbította a helyzetet az 1993.-ban zajló földárverés. A földtulajdonhoz jutó gazdák közül sokan felszántották ezeket az élőhelyeket, az időszakos vízborítású részekről elvezették a vizet. Talán nem is voltak tisztában azzal, hogy milyen értékes területeket tékozolnak el.

A sokat emlegetett biológiai sokféleség, (biodiverzitás) lecsökkent ezeken az élőhelyeken. Ott, ahol a rét esetleg "megmenekült" a felszántástól, természetes folyamatként megindult a bokrosodás. Megjelentek az invazív növényfajok, kanadai aranyvessző, selyemkóró. Ezek az élőhelyek már sohasem lesznek olyan fajgazdagok mint korábban, de a kedvezőtlen folyamatok megállíthatóak, ha újra legeltetik, vagy kaszálják a területet. Az idei szalakótaköltés helyszínét is újra kaszálóként használják, az újbóli legeltetés lenne a legideálisabb a terület számára, de a gépi kaszálásnak is örülünk.

Az utóbbi években folyamatosan helyezzük ki a szalakóta típusú odúkat a madár hajdani élőhelyein, ezért is nagy öröm számunkra, hogy ez a kéktollú fokozottan védett madár "hazatért".

Kertész László