Odútelep

Egyedülálló fészekodú telep Kókán

Az odúban fészkelő madárfajok megtelepítése és az odúhiány mérséklése céljából, különböző fészekodú típusokat készítünk és helyezünk ki, szőlőkben, kertekben, erdőkben. Az odúk készítését 1983-ban kezdtem, ekkor még rönkfából. Ez a művelet igen munka-és időigényes volt, ezért áttértem a deszkaodúk gyártására. 1986-1990 között lőszeres ládatetőből is készítettem odúkat, kb. 300 db.-ot, de ezek az anyaguk miatt (préselt fa) nem bizonyultak időjárásállónak, gyakori karbantartást igényeltek. A falu belterületén 150 db, a felsőhegyi szőlőkben mintegy 100 db, a Natura 2000-es égeres galériaerdőben és környékén 170 db, a Malomárokban és a crosspálya mögötti fenyvesben 113 db. B típusú, egyéb helyeken 10 db. D típusú odú, 20 db. speciális bagolyodú és 10 db. fészkelőláda van kihelyezve.

Tápiószecsőn az Alsó-Tápió melletti réten (NATURA 2000-es terület) 2 db. szalakóta odút helyeztünk ki, mivel Kókához legközelebb már csak itt fészkel ez a fokozottan védett gyönyörű madár. (Kókán 1984-ben költött utoljára, azóta csak vonulás idején figyeltük meg 1-1 példányát két alkalommal). A B és D típusú odúk tetejét lemezzel borítjuk a beázás megakadályozása végett, a kétszeri festéssel pedig az időjárás viszontagságait igyekszünk kiküszöbölni. Az odúk bejárónyílása elé szintén lemezborítás kerül, mert a harkályok  előszeretettel tágítják ki a röpnyílást. A tág röpnyíláson viszont a menyét, mókus és egyéb fészekfosztogató könnyen bejut és tönkreteszi a költést. Látható, hogy az odúkészítésnél számtalan dolgot figyelembe kell venni, ha azt akarjuk, hogy a kihelyezett odút elfoglalják a madarak és biztonságban költsenek benne.

2007-ben csatlakoztunk az MME odúprogramjához. Az Á-NÉR (Általános Nemzeti Élőhely-Osztályozási Rendszer) besorolása szerint 6 élőhelyen. Az odúk, számozottak, GPS - szel be vannak mérve. A kihelyezett odúk 90%-ában fészkelnek madarak, a többit védett kisemlősök, mogyorós pele, erdei pele, mókus, denevér és a nem védett erdei egér foglalja el. A B típusú odúkban széncinege, kékcinege, mezei veréb, csuszka, nyaktekercs költ. A D típusúban seregély, nyaktekercs. A bagolyodúkban macskabagoly, füleskuvik, (egy esetben búbosbanka). 2007-ben az egyik speciális eternitodúban erdei fülesbagoly nevelte 6 fiókáját. A bagolyodúk ellenőrzését teleszkópos rúdra szerelt infrakamerával végezzük.

Fészkelésidőben, április-augusztus hónapok között legalább két alkalommal ellenőrizzük a kihelyezett odúkat, ilyenkor rögzítjük az ellenőrzés időpontját, felírjuk hogy milyen madárfaj foglalta el, hány tojás, fióka, (kormeghatározás) van a fészekben. A felvett adatokat az erre a célra készített terepnaplóba írjuk be. A terepnaplókat az MME Monitoring Központjának elküldjük, itt töténik az ország többi odútelepéről beérkezett adatok feldolgozása is. 1983-2009 - között kb. 1400 db. madárodú, 2 db. gyöngybagoly fészkelőláda, 10 db. fészkelőláda és számtalan madáretető készült a Kóka Pesti u. 3. alatt lévő műhelyben. Jelenleg a kihelyezett odúk száma meghaladja az 550 db.-ot. Az odúk kitakarítását, karbantartását, cseréjét október-március között végezzük. Ebben az időszakban helyezzük ki az új odúkat is. Minden új odú kihelyezése előtt terepbejárást végzünk, kijelöljük a megtelepítendő madárfaj számára a legoptimálisabb odúhelyet.

A munkacsoport tagjai ingyenesen kapnak néhány odút a kertük nagyságához mérten. 1 db. B típusú odú anyagköltsége a mai árakon számolva (2009) kb. 1000 Ft. A kereskedelmi forgalomban kapható B típusú odúk ára 2000 Ft/db (ezek az odúk viszont nem olyan tartósak mint az általunk készítettek). Egyik nemtitkolt célunk, hogy a kókai lakosokat arra ösztönözzük, hogy minél több odút helyezzenek ki kertjükben, szőlő-gyümölcsösükben. Ezek lehetnek saját készítésű vagy a munkacsoport által gyártott odúk is. A kertekben kihelyezett odúkat leggyakrabban a széncinege és a mezei veréb foglalja el, mindkét madarunk szorgalmas rovarpusztító. A biológiai védekezésben fontos szerepük van, a többi madárfajjal együtt. Ezért ne idegenkedjünk ha azt tapasztaljuk, hogy mezei veréb költözött be az odúba (gyakori madarainkról a "Kertünk madarai" c. menüpontban olvashatnak).

Sajnos minden évben elvisznek ismeretlenek néhány odút főleg az erdőkből, ezzel nemcsak anyagilag károsítanak meg bennünket, de az adatok is elvesznek számunkra és az odút is pótolni kell. Minden odútető belső felén szerepel a munkacsoport címe, odúszám stb. ezért könnyen azonosítható. Kérünk mindenkit, hogyha fészekodút látnak erdőkben, szőlőkben, ne vigyék el és ne nyúljanak hozzá, ezek az odúk az MME kókai munkacsoport tulajdonát képezik. A kókai odútelep nagyságát és tagoltságát tekintve (6 élőhelytípus) szinte egyedülálló Magyarországon a saját erőből létrehozott odútelepek között. Az odúkészítéssel, kihelyezéssel kapcsolatban szívesen állunk rendelkezésre minden kedves Érdeklődőnek.
KL.Fészekodúgyár Magyarországon >