Környezetünk védelme

Környezetvédelem

A természet egy tökéletesen működő összehangolt rendszer ami egyensúlyra törekszik. Minden élőlényre szüksége van az ökológiai egyensúly fenntartásához. A környezetet úgy tudjuk hatékonyan védeni ha a felnövekvő új generációt is megismertetjük a természet csodáival, hogy megtanulják értékelni és hosszútávon megbecsülni. Az mme kókai munkacsoportja fontos feladatának érzi bemutatni a gyerekeknek, hogy milyen gazdag természeti adottságokkal rendelkező országban élünk, felkarolni és támogatni azokat a fiatalokat akik érdeklődnek a téma iránt. Ebben a szellemben szívesen segítünk természetvédelmi táborok programjának kialakításában és megvalósításában.


2009 augusztusában a kókai művelődési ház felkérésére a kókai vadászháznál látványos madárgyűrűzést szerveztünk a természetvédelmi tábor lakóinak. Sokféle madarat megismerhettek a gyerekek (pl.:széncinege, feketerigó, énekesrigó, vörösbegy, barátposzáta, nagy fülemüle) és a gyűrűzésről is megtudhattak érdekességeket. Délután a program keretében madárodúkat készítettünk a művelődési ház udvarán így a fiatalok testközelből láthatták egy odú elkészítésének módját. Az összeállításban - szögelésben, reszelésben, festésben - a gyerekek is segítettek és az elkészült odúkat haza is vihették.


Bármilyen természettel vagy madarakkal kapcsolatos programban szívesen segítünk lehetőségeinkhez mérten.

 

 

Faliújság a művházban

Havi rendszerességgel frissítjük a kókai művelődési házban lévő természetvédelmi faliújságot ami látványos fotókkal és cikkekkel mutatja be az aktuális hónap történéseit a természetben. Ez jó lehetőség arra, hogy a gyerekek vizuális módszerekkel napról-napra egyre többet tudjanak meg az erdők, mezők érdekes növény és madárvilágáról és közelebb kerüljenek a természethez.

 

 

Szemétgyűjtő akciók

A környezettudatos élethez hozzátartozik, hogy a szemetet a megfelelő helyre, szeméttárolóba, konténerbe dobjuk ahonnan elszállítják. Sajnos sokan a tárolók helyett inkább kiviszik az erdőbe a szemetüket és azt gondolják, hogy ezzel meg van oldva a probléma. Az erdőbe kihordott hulladék hosszú évekig, akár évtizedekig "díszíti" a tájat mivel nagyrésze műanyag ami nem bomlik le biológiai úton.


Mi az mme kókai munkacsoportnál az elmúlt 26 év alatt több illegális szeméttelepet is fölszámoltunk mivel nagyon fájó pont számunkra mikor az erdőket és mezőket járva, a természetet csodálva hirtelen egy teherautónyi szemétbe botlunk. Baráti összefogás segítségével már sokszor tisztítottuk meg a tájat a nagymennyiségű szeméttől amiről a képek is árulkodnak.

 

 

Jótanács

Apró odafigyeléssel ön is sokat tehet a környezetéért. A műanyag szatyrok, bevásárló táskák nagy mennyiségű káros szemetet alkotnak ha minden vásárlásunknál újat hozunk haza. Ezért ha teheti mindig vigyen magával otthonról papír vagy műanyag szatyrot a vásárláshoz így nem kell a boltból újat elfogadni és elkerüli az otthon feleslegesen felgyülemlő műanyag szemetet. A műanyagszatyrok az állatokra és madarakra is ártalmasak mert belegabalyodnak és szennyezi az élőhelyeiket.


Itt egy elgondolkodtató diavetítés (pps) a műanyag szemét káros hatásairól:
Töltse le és küldje el barátainak, ismerőseinek email-ben, hogy ők is láthassák!