Hírarchívum
Szarka

A széncinege és a szarka sem biztos, hogy bírni fogja a klímaváltozás tempóját

A madarak különböző stratégiákkal képesek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, tempójával azonban nem tudnak lépést tartani. Így akár az olyan alkalmazkodóképes fajok is, mint a széncinege, a füsti fecske és a szarka is veszélyeztetetté válhatnak hosszútávon.
Legalábbis a berlini Leibniz Kutatóintézet (Leibniz-IZW) szakemberei és külföldi kollégáik 71 tanulmány adatainak értékelése alapján jutottak erre az eredményre, amelyet a Nature Communication című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban mutattak be, írja az MTI.

Bizonyos fajok, mint a kékcinege, a széncinege, a fehérkarmú vércse és a szajkó korábban rakják le tojásaikat és összességében több tojást raknak, hosszú távon azonban az alkalmazkodás tempója nem elegendő a faj megőrzéséhez, mondta Viktoria Radchuk, a Leibniz-IZW kutatója.

Széncinege
Széncinege
Fotó: Avalon

"Van egy hézag a tulajdonképpeni és az ideális költési időszak között. Többek között akkor lenne optimális, amikor a természet a legtöbb táplálékot kínálja" - mondta el a szakértő.
Bizonyos fajoknál egyáltalán nem működik az alkalmazkodás, például a lumma esetében.
"A madarak nem érzik, hogy megváltoztak a körülmények, és hogy szaporodási ciklusuknak alkalmazkodnia kellene" - hangoztatta Radchuk. Szerinte az eredmények aggasztóak.

Még nyugtalanítóbb az a tény, hogy az elemzett adatok túlnyomórészt olyan fajokra vonatkoznak, amelyekről ismert, hogy viszonylag könnyen viselik a klímaváltozást. "A ritka és veszélyeztetett fajok alkalmazkodási képességét még elemezni kell. Attól tartunk, hogy ezen fajok túlélésének prognózisai még pesszimistábbak lesznek" - mondta Stephanie Kramer-Schadt, a Leibniz-IZW ökológiai dinamikával foglalkozó részlegének vezetője.
A tudósok 17 madárfajt vizsgáltak.

(Borítókép: Szarka. Fotó: Education Images / Getty Images Hungary)

Gólyagyűrűzés Tápióságon

Június 23-án Tápióságon megtartottuk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tápió-vidéki Helyi Csoport éves Gólya Road Show programjának második napját. A rendezvény lényege az, hogy megismertessük az érdeklődőket a fehér gólya védelmével és testközelből találkozhassanak a meggyűrűzendő fiókákkal. A Gólya Road Show működési területünkön két napos rendezvény. Az első napon végiglátogatjuk a villanyoszlopokon elhelyezkedő gólyafészkeket Göbölyjárástól Tápiógyörgyéig és egy daruskocsi segítségével jutunk fel a fészkekhez, ahol végezzük a fiókák jelölését.

A felhelyezendő jelölőgyűrű egy fémből készült, popszegeccsel rögzíthető jelölőeszköz, amelyen festett betű és számkombinációból álló egyedi azonosítókód található. Ennek lényege, hogy a madár "kódját" messziről képesek vagyunk leolvasni egy fényképezőgép vagy távcső segítségével úgy, hogy közben az egyedet élettevékenységében nem zavarjuk. Ez a fajta jelölőmódszer rengeteg adatot szolgáltatott a fehér gólya életének és vonulásának megismeréséhez.

Tápióságon az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy a gólyafészek egy kazánkéményen helyezkedik el, így megközelítéséhez nem szükséges daruskocsi bérlés, illetve a munkát nem veszélyezteti áramhálózati rendszer. A fiókákat táskába téve a kémény mellett képesek vagyunk egy kötél segítségével leereszteni és ezután a földön, biztonságosan meggyűrűzni. A jelölőmunkát a látogatók nyomon követhetik, mindeközben elmagyarázzuk nekik a jelölés fontosságát és gyakorlati tudnivalóit, illetve ezalatt feltehetik felmerülő kérdéseiket.

Idén a helyi gólyapár 4 fiókát nevelt, amely az elmúlt évekhez képest növekedést mutat. Ez jelezheti azt, hogy a környékbeli élőhelyek táplálékbázisának mennyisége javult, vagy valamilyen egyéni tényező alkalmasabb volt a gólyáknak, mint az elmúlt években. A jelenlegi gólyapár 3 éve költ a faluban és ezalatt évente 2 illetve 3 fiókát neveltek.

Sári Gergő

Gólya Road-show

Idén is megrendeztük a már hagyományosnak mondható Gólya Road-Showt. Idén is a tavalyi úton mentünk végig Göbölyjárástól Tápiógyörgyéig. Idén 49 gólyát sikerült meggyűrűzni, ami az előző évhez képest visszaesés (tavaly 65 gólyát gyűrűztünk meg). A fiókák száma átlagosnak mondható (3-4 fióka fészkenként), azonban több üres fészekkel is találkoztunk, amikben eddig költöttek gólyák. Ennek a pontos okát nem ismerhetjük, de valószínűleg több tényező együttes eredménye. Sajnos sok gólyát áramütés ér, nagyon sok az illegális vadászat áldozata lesz és minden bizonnyal az idei év időjárása sem kedvezett.

Egy gyűrűs gólya színesgyűrűjét sikerült leolvasnunk a GRS alatt. A madarat 2012-ben Kiskunlacházán gyűrűzte Karcza Zsolt.

Látogatók számát tekintve idén kevesen jöttek el, mert az iskolai évzárók és ballagások több helyen is erre a napra este, de aki ellátogatott a gyűrűzésre az remélhetőleg egy újabb élménnyel gazdagabban tért haza. Köszönjük mindenkinek a részvételt és külön köszönet a lebonyolításban vállalt nagy szerepért Benei Bélának, a GRS egyik szülőatyjának.

Mikus Máté

Rétesfesztivál - Tápióság

Idén is meghívást kaptunk az áprilisban tartott tápiósági Rétesfesztiválra. A helyi csoportunkkal felállítottunk egy standot a Duna-Ipoly Nemzeti Park standjának szomszédságában. Nálunk az érdeklődők megismerkedhettek a különböző madarakkal, madárvédelmi eszközökkel és testközelből is megismerkedhettek a különböző madárfajokkal, mivel Sári Gergő tartott egy gyűrűzési bemutatót is. Fogtunk barátposzátát, örvös légykapót, vadgerlét, fülemülét, kis poszátát és széncinegét. Köszönjük a szervezőknek a meghívást.

Mikus Máté

Fülemülék éjszakája Tápióságon

Idei második Fülemülék éjszakája programot Tápióságon rendeztük meg. A túrát este kezdtük el és sötétben fejeztük be. Az útvonalon ellátogattunk a Tápióság határában levő földvárhoz, majd ezután megnéztük a közelben levő kialakított partfalat, amiben gyurgyalagok fészkelnek. A túra végén a Tápió patak mentén mentünk vissza az iskola kertjébe, ahonnan a túra is indult. A rövid séta alatt hallottuk többek között a túra címadó madarát is. Fülemülén kívül találkoztunk még többek között erdei pinttyel, sárgarigóval, vadgerlével, kakukkal, barna rétihéjával.

A túra végén egy lappantyú jellegzetes hangját is meghallgathattuk. Idén gyűrűzési bemutatóval is kiegészítettük a programot és sikerült is egy hím fülemülét fognunk, ami tavaly lett meggyűrűzve a tápiósági Rétesfesztivál során. A programon 14 ember vett rész, köszönjük mindenkinek a részvételt.

Mikus Máté

Fülemülék éjszakája Tápiószelén

Május 11-én Helyi Csoportunk a Blaskovich Múzeum Baráti Körével közös szervezésben megtartotta Fülemülék éjszakája programsorozatának első rövid túrával összekapcsolt előadását.

Az eseményt hagyományosan a madarak és fák napjára tettük annak érdekében, hogy még kihangsúlyozottabbá tehessük a rendezvényre látogatók számára környezetünk természeti értékeinek jelentőségét. A program nyitásaként a Múzeum Baráti Köre tartotta meg köszöntőbeszédét, ezután Helyi Csoportunk ismertette a Fülemülék éjszakája programsorozatot, emellett kiemelt szerepet kapott az év madarának a gólyatöcsnek bemutatása. A múzeum kertjében folyamatosan megtekinthetőek voltak az év madara rajzpályázatra készített alkotások, melyek díjazása a 4. osztályosok fülemüle éneke előadása után történt meg.

Rövid túrát tettünk a múzeumkertben, ahol meghallgattuk az este sztárfellépőjének, a fülemülének énekét, emellett őszapócsapat, nagy fakopáncs, feketerigó, hegyi fakusz és széncinegék hangja is hallható volt. Összesen egy mesterséges odúban volt költés, ez is egy érdekes szituáció eredménye, amikoris a "veréb lakótelep" fantázianevű, 3 rekeszes költőalkalmatosságban fészkelt be egy széncinege pár. Itt a fiókák már kirepülés előtti fejlődési stádiumban voltak.

Sári Gergő