Hírarchívum
Pingvin

1,5 fokos globális felmelegedést még túlélne a fajok többsége

Megmentené a Földön élő növény- és állatfajok jelentős többségét a klímaváltozás hatásaitól, ha az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését - hangsúlyozzák a Kelet-Angliai Egyetem kutatói.

A Science című folyóiratban közzétett tanulmányukban a tudósok kimutatták, hogy a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott elsődleges cél megvalósulásával, a 1,5 Celsius-fokos felmelegedéssel elkerülhető lenne a 2 Celsius-fokos melegedés esetében a növényeket és az állatokat fenyegető kockázatok fele és a rovarokat veszélyeztető hatások kétharmada.

Bővebben >

Traktor

A növényzet felét feléltük, a földi madarak 70 százaléka baromfi

Az ember csak az élőlények tömegének 0.01 %-át teszi ki, mégis ő felelősek a vadállatok 83 százalékának pusztulásáért. 7500-szor több növény van a Földön, mint ember, a pusztítás mértéke még inkább szembeszökő.

A Földön ebben a pillanatban 7.6 milliárd ember él, ez pedig a teljes biomasszában szabad szemmel alig látható, mégis alapvetően meghatározza a bolygó élővilágát: nincs olyan természeti katasztrófa, ami az emberével összemérhető pusztítást végzett volna az emlősök között.

Egy friss, Ron Milo, a Weizmann Intézet biológusprofesszorának vezetésével megjelent kutatás szerint az emberi tevékenység következtében pusztult el a vadállatok 83 százaléka, miközben az emlősök tömegének 60 százalékát az ember által tenyésztett jószágok, legfőképp a sertések adják. A földi madarak 70 százaléka baromfi, ha pedig egyszer a jövő geológusai - ha még lennének - feltárnák az antropocén kor emlékeit, a leletek nagy része fosszilizálódott csirkecsontokból állna. A kutatás szerint az emlősök mindössze négy százaléka él vadon.

Bővebben >

Munkagép

A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember

6 millió négyzetkilométernyi erdőség, park, természetvédelmi terület van veszélyben a bányászat, fakitermelés és gazdálkodás miatt. A világ természetvédelmi területeinek egyharmadát veszélyezteti emberi tevékenység, és a legtöbb terület védelme nem éri el valódi célját.

Akár gazdag, akár szegény országról van szó, a természetvédelmi területek kijelölése egykettőre megtörténik, de a terület védelmének finanszírozása és a védelem biztosítása már elmarad - idézte a Science tudományos folyóiratban megjelent új tanulmányt tegnap a BBC News.

Bővebben >

Fülemülék éjszakája - 2018

Tápiószele
Idén hatodik alkalommal került megrendezésre a madarak és fák napja rendezvénnyel egybekötött fülemülék éjszakája program a tápiószelei Blaskovich Múzeum kúriakertjében. A rendezvény a helyi óvodások és iskolások egyedi verses előadásával vette kezdetét, ezután a Blaskovich Múzeum Baráti Kör tartott előadást a múzeum történelméről, annak különleges szépségű botanikus kertjéről.
A Baráti Kör és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közösen ajándékozta meg az év madara rajzpályázat nyerteseit, a különleges pályaműveket a park fillagóriájában a rendezvény egésze alatt megtekinthették a látogatók. A díjazás után Vidra Tamás beszélt a madarak és fák napja jelentőségéről és természeti értékeink megóvásának fontosságáról.

A rendezvény végén a kúriakertben tartottunk egy rövid élőlényismereti túrát, amely során a résztvevők megismerhették a mesterséges odúkihelyezés jelentőségét, a különböző odútípuskoról kaphattak információkat, valamint a kihelyezett kötőalkalmatosságokba bepillantva megtudhatták azt is, hogy a madarak mellett pelefajok és kövi poszméhek is előszeretettel használják a régi fészkeket. A helyszínen található agg korú fák levelein bemutathattuk az aknázómolyok tevékenységét és sétánk során a madárbarát kertről, valamint az itatók fontosságáról kaphattak hasznos tanácsokat az érdeklődők.

A túra során az est "sztárvendége" a fülemüle is hallatta területjelző, gyönyörű hangját, amelyet feketerigók, örvös légykapók és gyurgyalagok is kísértek.
Sári Gergő


Tápióság
Május 12-én Tápióságon megtartottuk az idei Fülemülék éjszakája programsorozat második eseményét. A rövid túrát (kb. 2,5 km) este 19:30-kor kezdtük és kb. 2 órán át tartott, így sötétben tudtuk befejezni. Utunkat a tápiósági sportcsarnok parkolójánál kezdtük, majd egy kisebb kitérővel elsétáltunk a Cimbáld-rétre, ahol található egy ex lege védett földvár. A földvár tetejéről megtekinthettük az alattunk húzódó kaszálót és a Tápiót. Ezután megnéztük a néhány éve felújított partfalat, ami jelenleg is több pár gyurgyalagnak ad otthont.

A túra során több helyről is hallhattuk a programsorozat címadó madarának énekét, valamint hallhattunk még különböző poszáta fajokat, kakukkot, nagy fakopáncsot, zöld küllőt, erdei pintyet és láthattuk az egyre fogyatkozó füsti fecskék nagyobb csapatát táplálkozás közben. A földvárról leérve a Tápió mentén sétáltunk vissza kezdőállomásunkra és a séta végén nagy örömünkre hallhattuk az évek óta Tápióság iskolakertjében költő macskabagoly párt is.

A programon kb. 25 fő vett részt. Köszönjük mindenkinek, hogy eljöttek programunkra és külön köszönet Sári Gergő tagtársunknak a túra megszervezéséért és levezetéséért.
Mikus Máté

Tőrösdarázs

Ne féljünk a tőrösdarazsaktól!

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Fontos tudni, hogy ezek a félelmetesnek tűnő állatok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is!

Az óriási termetű tőrösdarazsak ártalmatlanok!

Ennek a rovarcsaládnak a tagjai nagy termetűek és látványos megjelenésűek, legnagyobb európai faja, az óriás tőrösdarázs egyben kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is.

Ezek a rovarok nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal. A tőrös darazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják.

Bővebben >

Tavaszköszöntő túra 2018.04.29.

Április 29-én ismeretterjesztő előadást és túrát rendeztünk Csepelen az Akácfa utcai kiserdőben. A résztvevők köszöntését követően a 2018-as év madaráról, a vándorsólyomról tudhattak meg érdekes információkat az érdeklődők. Lassú sétával bejártuk az erdőt, hallgattuk a madarak énekét, gyönyörködtünk a természet szépségében.
A sétautak mentén elhelyezett táblákon az erdőben előforduló madár és kisemlős fajokról tájékozódhattak a vendégek. Az odúban költő madárfajok számára felszerelt odúk nagy részében már a tojásaikon ültek a madarak, illetve már a cseperedő fiókáiknak hordták a rovarokat, melyeket nagy részben az erdő területén zsákmányolnak.

Az elmúlt egy évben összesen 47 db. különböző madárodú típust helyeztünk ki. Leemeltünk néhány odút és megnéztük a tartalmát. Az odúk nagy részében kotló széncinegét és 1-2 napos fiókát láttunk. A tavaly betelepített mogyorós pelék sikeresen átteleltek, így ezt az érdekes, védett éjszakai kisemlőst is megtudtuk mutatni.

Remélem ezzel a programunkkal is felejthetetlen élményeket szereztünk a résztvevőknek!

Kertész László