Hírarchívum

Látványos gólyagyűrűzés (Gólya Road Show) a Tápió-vidéken 2017.

Az idén június 17-én és 18-án jelöltük meg a gólyafiókákat a Tápió-vidék gólyák lakta településein. A hűvös, csapadékos áprilisi időjárás a gólyák költésének sem kedvezett. Átlagosan 1 héttel később érkeztek meg telelőhelyükről, így a tojások lerakását is később kezdték el. 52 fészket kerestünk fel, 8 fészket üresen találtunk, habár ebből 5 fészeknél láttak felnőtt madarakat, költés ezekben a fészkekben nem volt. Valószínűleg késve érkezett fiatal, tapasztalatlan gólyák lehettek. Hét fészekben még nem voltak gyűrűzhető állapotban a fiókák (16 példány) 5 fészekben 8db. záptojást találtunk. Összesen 128 fióka lábára került gyűrű. Az átlagos fiókaszám fészkenként 2,41.

A fészkekben viszonylag kevés műanyag hulladékot és bálazsinórt találtunk, ez köszönhető annak, hogy a külszíni szemét lerakóhelyeket már megszüntették. A másik tényező pedig az évenként végzett fészekkarbantartás. Ugyan is a túl méretes, túlsúlyos, viharok által megdőlt fészkek visszabontása mellett, ilyenkor távolítjuk el a gólyákra veszélyes anyagokat. (műanyagzacskók, bála és horgászzsinór, műanyagháló, stb..) Habár az idén nem végeztünk fészekkarbantartást anyagi megfontolás miatt, a jövőben szükséges ezt a feladatot is elvégezni a gólyák biztonságos költése érdekében.

Tápióbicskén a Nagykátai úti fészeknél az egyik öreg madár gyűrűszámát sikerült leolvasni. A gyűrűszám alapján megállapítottuk, hogy fiókaként jelölte meg Hegedűs Dániel Jászberényben 2013.-ban. Tóalmáson a Fő utcai fészeknél lévő felnőtt gólyát pedig a Komárom-Esztergom megyei Kisigmándon gyűrűzték meg fiókaként, szintén 2013.-ban. A 20-25 fokos idő kedvező volt számunkra a gyűrűzéshez, ugyan is az elmúlt években a hőmérséklet elérte a 30-35 fokot is.

A kétnapos rendezvényen az érdeklődők száma 533 fő volt. Azokon a helyszíneken ahol a látogatók száma megkívánta, lehoztunk egy fiókát a fészekből, így közelről láthatta a közönség a gyűrűzést. Ismertettük a gólyák vonulását, fészkelési szokásaikat, táplálkozásukat, védelmüket, stb. Néhány szerencsés látogatót felvittünk a kosaras emelővel, így bepillanthattak a fészkekbe. Remélem, hogy ezzel az akciónkkal ismét növeltük a gólyakedvelők táborát.

Kertész László

Búbosbanka fiókák gyűrűzése Kókán

2017. június 16.-án búbosbanka fiókákat jelöltünk meg Kókán, a Felső-hegy
területén lévő 50 hektáros szőlő-gyümölcsösben.

Évek óta folyamatosan bővitjük az itt lévő mesterséges odútelepünket. 2015-ben kimondottan azzal a céllal helyeztünk ki úgy nevezett szalakóta típusú odúkat és használaton kívüli boroshordókat, hogy a területen rendszeresen fészkelő búbosbankáknak megfelelő költőhelyet biztosítsunk. A Kókai szőlő-gyümölcsösben, számtalan jobbnál jobb fészkelési lehetőséget talál ez a hazánkban is csökkenő létszámú, fokozottan védett madár. Remekül használja ki a fészkelési lehetőségeket. Fák és harkályodúk hiányában ugyanis szinte bármilyen üregben: kő- és farakásban, partfalban, tetőcserepek alatt a tetőszerkezetben, járműroncsban képes költeni, akár a talajon vagy ennek közelében is.

Kertész László

Odúellenőrzés a Nagykátai Erdőszőlő területrészen

2017. június 10-én ellenőriztük a kihelyezett szalakótaodúkat.
A Nagykátához tartozó Erdőszőlő szerencsére még mindig kiváló élőhelyet biztosít a színpompás, fokozottan védett szalakótáknak, füleskuvikoknak, vörösvércséknek és a legeltetett, ritkás facsoportokkal szegélyezett élőhelyeken előforduló egyéb fajoknak. (mezei pacsirta, gyurgyalag, kisőrgébics, tövisszúró gébics, cigány csaláncsúcs, sordély, füsti és molnárfecske, stb..) A mélyebben fekvő laposok a téli és a kora tavaszi időszakban megtelnek csapadékvízzel, így a bíbicek is megtalálják életfeltételeiket.

Az évekkel ezelőtt kihelyezett vércseládákat, a D és szalakóta típusú odúk felügyeletét Lengyel János tagtársunk végzi, aki az Erdőszőlő településen lakik. Mindenképpen említést érdemel, hogy az egyik szalakóta által lakott D típusú odú, a lakóépületektől kb. 50 méterre található szürkenyáron. Ez is bizonyítja a szalakóta alkalmazkodó képességét.

Az odúk átvizsgálását enyhe zápor tette izgalmasabbá. Az ellenőrzés során az alábbi tényeket rögzítettük.

2 odúban volt 5 tojás.
3 odúban 4 tojás.
2 odúban kotlik a szalakóta.
1 odúban füleskuvik költ.
1 pár vörös vércse költ az egyik vércseládában,4 példány 1 hetes fiókát láttunk benne.

A szalakóta és a füleskuvik fiókák gyűrűzését júliusban végezzük, a vörösvércse fiókákat pedig 2-3 hét múlva. Az esemény nyilvánossá tételéről még nem határoztunk.
Az odúellenőrzésen a következő tagtársak vettek részt: Id. Lengyel János, ifj. Lengyel János, Baraténé Nagy Éva, Kertész Lászlóné és Kertész László.

Fülemülék éjszakája Tóalmáson

Rendezvény sorozatunk utolsó állomásaként a festői szépségű, hajdani Andrássy kastélyparkban tartottuk meg ismeretterjesztő túránkat. A jelenlévők megismerhették a Madarak és Fák Napja történetét, és az est főszereplőjéről a fülemüléről, vagy csalogányról tudhattak meg érdekességeket. A csoportkép elkészítése után elindult az 52 főből álló társaság és a kb. 1 millió érdeklődő szúnyog kíséretével, Kormány Gábor helyi tagtársunk vezetésével. A sétaút mentén nem csak a fülemülék csodás énekében, hanem a barátposzáta, vörösbegy, széncinege, szürke légykapó, erdei pinty, zöld küllő, nagy fakopáncs, fekete harkály, örvös galamb, kakukk, sordély, fürj, citromsármány, füsti fecske, vadgerle, fekete és énekes rigó hangjában és látványában is gyönyörködhettek a résztvevők. Reméljük jól szórakoztak kedves vendégeink és jövőre is eljönnek, hogy egy kellemes estét töltsünk el együtt az évszázados fák árnyékában.

Köszönjük a WOL ÉLET SZAVA MAGYARORSZÁG Alapítvány vezetőségének, hogy engedélyezte és támogatta rendezvényünk lebonyolítását.

Kertész László

Madarak és Fák Napja Kókán

A legpatinásabb zöld ünnepünket június 2.-án tartottuk meg a helyi általános iskolásoknak Kókán, a Civilház területén. Öt állomást alakítottunk ki, a diákok osztályonként keresték fel a helyszíneket. Az első állomáson Laczkó Tamás, alias "jattostomi", a madárbarát kert kialakításáról, a madárodú és madáretető típusokról tartott előadást. A második állomáson Mikus Máté a 2017-es esztendő madarát, a tengelicet mutatta be POWERPOINT bemutatóval kiegészítve. A harmadik állomáson Hercog Balázs az inváziós fajokról, a selyemkóróról, a kanadai aranyvesszőről, a bálványfáról, a harlekin katicáról, stb.. tartott előadást. A negyedik állomáson a Madarak és Fák Napja történetét, a NATURA 2000 szerepét, jelentőségét és a természetvédelem fontosságát taglaltam. Az ötödik állomáson természetismereti kvíz kitöltésével adtak számot a diákok tudásukról tanáraiknak.

A rendezvény zárásaként az "Év madara" rajzpályázat díjazottait jutalmaztuk meg. Négy első, négy második, négy harmadik és egy különdíjat adtunk át. Számtalan szebbnél-szebb alkotást láthattunk. Az első helyezettek egy szép madaras órát kaptak. Az órák számlapját helyi csoportunk kiváló fotósának, Gódor Miklósnak a fotói díszítették. A fotók a Tápió-vidéken, többek között Kókán készültek. A második helyezettek egy B típusú madárodút, a harmadik helyezettek pedig egy NATURA 2000 albumot kaptak ajándékba. Természetesen ezenkívül még tűzzománc kitűzőket, hűtő mágneseket, könyvjelzőket, matricákat is kiosztottunk a jelenlévők között.

A rendezvényen mintegy 300 tanuló és 18 pedagógus vett részt.
Kertész László

Fülemülék éjszakája Csepelen

Második alkalommal rendeztük meg Budapest 21-ik kerületében programunkat, a Madarak és Fák Napja tiszteletére. A túra helyszíne a 13 hektáros Akácfa utcai kiserdő volt. A sétát megelőzte egy kiselőadás, ahol a résztvevők megismerhették az egyik legpatinásabb zöld ünnepünk, a Madarak és Fák Napja történetét. Szó volt még a természetvédelem és a biodiverzitás jelentőségéről, fontosságáról. Utána az MME Tápió-vidéki helyi csoportjának tiszteletbeli tagja, Kókay Szabolcs neves természetfestő és illusztrátor, bemutatta a májusi éjszakák mesterdalnokát, a fülemülét. A közönség sok érdekességet tudhatott meg a csalogányról. Majd felcsendült a fülemüle szerenád, végül a "Fülemüle" című dal Lauren Jelencovich előadásában.

Tavaly a sétautak mentén 18 fülemüle hím énekelt, az idén talán a hűvös, esős tavasznak köszönhetően "csak" 10-12 példány hallatta csodás énekét. Hallottuk még a feketerigó strófáit, az örvösgalambok mély búgását és a barátposzáta érces énekét is. Félúton begyújtottuk a viharlámpákat és úgy haladtunk tovább az akác és a keskenylevelű ezüstfa virágillatával telítődött félhomályban. "Macskabagoly"!, kiáltott fel az egyik fiatal túrázó. Hamar kiderült, hogy nem macskabagoly, hanem egy erdei fülesbagoly fióka telepedett az ösvény közelében lévő szilfára. A résztvevők hosszasan tanulmányozhatták a fiatal madarat, aki türelmesen várta élelemmel érkező szüleit. A túra végén búcsúzóul még felhangzott egy szép hangú fülemüle éneke.

A rendezvényt 67 fő kísérte figyelemmel, remélem kellemes élményekkel gazdagodva tértek haza a séta után, és a következő programunkon is megtisztelnek bennünket jelenlétükkel.

Kertész László
Fotók: Dobák Judit, Kertész Boglárka