Hírarchívum

Tavaszköszöntő túra 2018.04.29.

Április 29-én ismeretterjesztő előadást és túrát rendeztünk Csepelen az Akácfa utcai kiserdőben. A résztvevők köszöntését követően a 2018-as év madaráról, a vándorsólyomról tudhattak meg érdekes információkat az érdeklődők. Lassú sétával bejártuk az erdőt, hallgattuk a madarak énekét, gyönyörködtünk a természet szépségében.
A sétautak mentén elhelyezett táblákon az erdőben előforduló madár és kisemlős fajokról tájékozódhattak a vendégek. Az odúban költő madárfajok számára felszerelt odúk nagy részében már a tojásaikon ültek a madarak, illetve már a cseperedő fiókáiknak hordták a rovarokat, melyeket nagy részben az erdő területén zsákmányolnak.

Az elmúlt egy évben összesen 47 db. különböző madárodú típust helyeztünk ki. Leemeltünk néhány odút és megnéztük a tartalmát. Az odúk nagy részében kotló széncinegét és 1-2 napos fiókát láttunk. A tavaly betelepített mogyorós pelék sikeresen átteleltek, így ezt az érdekes, védett éjszakai kisemlőst is megtudtuk mutatni.

Remélem ezzel a programunkkal is felejthetetlen élményeket szereztünk a résztvevőknek!

Kertész László

Élőhelykezelés Kókán 2018.04.28.

Április 28-án mint egy 30 négyzetméteres szakaszon tettem költésre alkalmassá a partfalat a kókai gyurgyalagtelepen. Eltávolítottam a madarak berepülését akadályozó növényzetet. A munka közben vonuló gyurgyalagok hangját hallottam a magasból. Folyamatosan érkeznek vissza téli szállásukról a távoli Afrikából, a partifecskékkel együtt. A számukra alkalmas homokbányákban, partfalakban készítik el fészkelő üregeiket. A kókai homokbánya napsütötte homokjában előszeretettel rakja le tojásait hazánk egyetlen őshonos teknősfaja, a védett mocsári teknős. Néhány napos kisteknősök igyekeztek a közeli mocsárhoz. Számukra az életet jelentő vizes élőhely elérése sokáig tart és veszélyekkel teli a tűző napon, ezért felgyorsítottam a folyamatot.

Kertész László

Kertész László

Tájékoztató!

Tisztelt Tagtársak!
A 2018. március 15-én megtartott közgyűlésen a szakmai beszámolót követően lemondtam a Tápió-vidéki helyi csoport titkári tisztségéről. A megjelent tagságot tájékoztattam döntésem okairól. Ezt követően a helyi csoport elnöke Vidra Tamás feloszlatta a vezetőséget. Az MME alapszabálya értelmében 90 napon belül újra kell tartani egy közgyűlést, ahol új vezetőséget kell választani. Ez alapfeltétele a hcs. működésének. A továbbiakban a kókai és a budapesti odútelepek ellenőrzését és karbantartását fogom végezni.

Az idén 35 éve, hogy beléptem az MME-be, tíz évig szerveztem és irányítottam a helyi csoport munkáját. Megtiszteltetés volt számomra a helyi csoport aktivistáival együtt dolgozni a természet védelméért. Remélem, hogy kellemes órákat szereztünk programjainkon a résztvevőknek!

A közgyűlés időpontjáról értesíteni fogjuk a tagságot.

Tisztelettel:
Kertész László

Bogár

A fákkal a bogarak is eltűnnek

A kihalás szélére sodorja a korhadt fát fogyasztó, vagyis szaproxilofág bogarak egy részét a fák eltűnése szerte Európában - figyelmeztet új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

A kutatók az elhalt faanyagot fogyasztó bogarak 700 faját vizsgálták Európában. Az eredményeik alapján a vizsgált fajok csaknem egyötödét - 18 százalékát - fenyegeti a kihalás az élőhelyeiket jelentő ősi fák eltűnése miatt - írja a BBC News nyomán az MTI. Ezzel a szaproxilofág bogarak Európa legfenyegetettebb rovarcsoportjai közé tartoznak.

Ezek a bogarak kulcsszerepet játszanak az olyan természeti folyamatokban, mint a tápanyagok lebontása és újrahasznosítása, valamint fontos táplálékforrásként szolgálnak a madarak és emlősök számára, néhány fajuk a beporzásban is szerepet játszik.

A jelentés szerint a fakitermelés és a fapusztulás mind hozzájárulnak a bogarak természetes élőhelyeinek eltűnéséhez. További fenyegetést jelent a városiasodás, a turizmus fellendülése és az erdőtüzek megszaporodása a mediterrán térségben.

Bővebben >

Forrás: Greenfo.hu

Madárdal

Jókedv, derű, madárdal

Az Exeter Egyetem kutatása alapján a fás, bokros - madarak által kedvelt - környéken élők ritkábban szenvednek a depresszió, a szorongás és a stressz tüneteitől. Az előnyös hatás nemcsak a nyugodtabb kertvárosi, de a belvárosi területeken is érvényesült.

A kutatásba több száz ember vontak be. Az eredmények alapján azok, akiknek fás, bokros környezetben volt az otthona - és így naponta láthattak madarakat - jobb mentális állapotban voltak. A 270 különböző anyagi helyzetű, korú és etnikai hátterű ember részvételével elvégzett kutatásból az is kiderült, hogy aki az adott héten a megszokottnál kevesebb időt töltött a szabadban, nagyobb valószínűséggel nyilatkozott úgy, hogy lehangoltnak érzi magát, illetve szorong.

A tudósok a vizsgált körzetben (Milton Keynes, Bedford, and Luton) a délutáni időszakokban (amikor az emberek általában otthon tartózkodnak) madárszámlálást is végeztek, és arra jutottak, hogy a nagyobb madárszám - a madarak gyakori látványa - jó hatással volt az ott élők mentális állapotára. A goodnewsnetwork.org szerint az, hogy pontosan milyen madarakról volt szó, a vizsgálat alapján nem bírt jelentőséggel, a hatás minden madárfaj esetében egyformán érvényesült.

Most, hogy megérkezett hozzánk az igazi tél, a madaraknak újra nagy szükségük van a segítségünkre - ráadásul most már azt is tudjuk: abból, ha az etetőnk körül nyüzsögnek, a mi lelkünk is profitál majd.

Forrás: elobolygonk.hu

Vörösbegy

2018 a Madarak Éve - Tegyél a begyér'!

Egyértelműnek tűnhet, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél nem kell különösebb ok arra, hogy a madarakat ünnepeljük! Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, melyet 4 nagy nemzetközi szervezet, a National Geographic, az Audubon Society, a Cornell Lab of Ornithology és természetesen a BirdLife International - amely többek között az MME ernyőszervezete is - indított.

 

2018 a Madarak Éve

 

2018-at a Madarak Évének kiáltották ki, mivel pont 100 éves az az amerikai egyezmény, ami a kontinens vonuló madarait védi (Migratory Bird Treaty Act). Ez az egyik legjelentősebb madárvédelmi törvény, amely valaha született, így ez mindenképp okot ad az ünneplésre!

Bővebben >