Hírarchívum
Háziveréb

Felére csökkent a házi verebek állománya Európában az utóbbi 40 évben

Az utóbbi negyven évben hatodával, mintegy 600 millióval esett vissza a házi verebek száma világszerte. Európában 247 millió példánnyal van kevesebb, mint 1980-ban - a kutatás eredményeiről beszámoló The Guardian cikke szerint.

A csökkenő populációjú madarak között van mások mellett a sárga billegető, amelyből 97 millióval, a seregély, amelyből 75 millióval és a pacsirta, amelyből 68 millió példánnyal lett kevesebb a kontinensen.

Bővebben >>

Fenyősármány

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.

Az Azori-szigetektől az Urál hegyvonulatáig eltűnőben vannak a madarak, amelyek az európai ökoszisztéma sarokpillérei. A legutóbbi, 2015-ös jelentés szerint három faj kihalt Európában: a talpastyúk (Syrrhaptes paradoxus), a rozsdástorkú guvatfürj (Turnix sylvaticus) és a fenyősármány (Emberiza leucocephalos) - írja a The Guardian.

Bővebben >>

Szalga János

Szalga János 1933-2021

Június 9-én örökre eltávozott 88 éves korában a Tápió-vidéki helyi csoport legidősebb tagja, Szalga János. 1990-ben lépett be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületbe.

Otthonában a Pesti utca 3 sz. alatt, a helyi csoport telephelyén gyakorlati madárvédelemmel foglalkozott. (madárodú karbantartás, téli madáretetés- itatás) Vele történt meg Magyarországon egyedülálló eset, hogy kertjében darvak éjszakáztak.
(www.mmetapio.hu -érdekes történetek- koszt-kvártély)

Nyugodjon békében!

Kertész László

Odútelepítés Nagykáta-Erdőszőlő térségében

2015-ben kezdtük kihelyezni a szalakóta és a B típusú odúkat és a vércseládákat Nagykátához tartozó Erdőszőlő határrészben. Korábban a DINPI munkatársai is raktak ki néhány régi típusú szalakóta odút, de mára már ezek cserére szorulnak.

Lengyel János tagtársunk Erdőszőlő településen lakik, jó ismerője a térségnek, ezért vállalta, hogy édesapja segítségével, lehetőségeinkhez mérten fejleszti és felügyeli a folyamatosan bővülő odútelepet. A költési eredmények magukért beszélnek, öt év alatt megháromszorozódott a területen költő szalakóta állomány. Minden évben több odút is elfoglal még a búbosbanka és a füleskuvik is. A kihelyezett vércseládákban is minden évben költ 2-3 vörösvércse. A madarak költését együtt ellenőrizzük a nyár folyamán. A térségben kihelyezett odúk ellenőrzése 8-10 órát vesz igénybe. További odúkihelyezéseket egyelőre nem tervezünk.

Kertész László


Lengyel János beszámolója:
5 db. szalakóta odút, 3 db. vércseládát és 4 db. B odút helyeztem ki. Összesen 34 db. szalakóta odú van kirakva, ebben benne van 2 db. DINPI odú és 2 db., amiket én készítettem. E mellett 10 db. vércseláda és 40 db. B odú van még a területen. Tartaléknak van elrakva 1 db. szalakóta odú és 1 db. vércseláda, ha valami történne költési időszakban.

Odútakarításkor és karbantartáskor 3 odúnál cseréltem a tartólécet, több odúnál új szögeket ütöttem, 1 odút teljesen felújítottam. A télen kidőlt a nyárfa, amire fel volt rakva, átcsavaroztam és újra festettem.

A hét elején láttam 2 db. odút, amibe búbosbanka jár, az egyiket megnéztem, a búbosbanka már kotlik benne. Idén is lesz minimum 3 db. vörösvércse költés, kettőben már tojások vannak.

Lengyel János

Gyurgyalagtelep felújítása Kókán

2021.04.17-én kb. 100 m hosszan felújítottuk a kókai gyurgyalagtelepet.

Eltávolítottuk a madarak berepülését akadályozó növényzetet.

Kertész László - Sárközi Tamás

Odúcserék, karbantartás és új odúk kihelyezése a kókai odútelepeken

2021 első negyedévében 7 odútelepen ellenőriztük az odúk meglétét.
A hiányzók helyére újakat raktunk ki, illetve a helyszínen javítható odúkon elvégeztük a karbantartást. 18 db. B odút cseréltünk.

3 élőhelyen bővítettük az úgynevezett szalakóta típusú odúk számát. A Felső-Tápió patak Sülysáp felőli oldala mentén 7 új szalakóta odút helyeztünk ki. 2020-ban a terület tulajdonosa mintegy 2,5-3 hektáros területen kiirtotta a túlnyomóan fűz, galagonya, bodza, kökény bokrokból álló csalitost, viszont 2 db. 40-50 éves nyár és 4 db. ugyan ennyi idős kőrisfát meghagytak. Ezekre a "hagyás fákra" szereltük fel az odúkat. A terület jellegéből adódóan seregély, búbosbanka, szalakóta, füleskuvik, vörösvércse költése várható. Jelenleg 18 db. szalakóta odú és 2 db. vércseláda van kihelyezve ebben a határrészben.

A Ritva-legelő szélén 1 db új szalakóta odút helyeztem ki. Itt 13 db. szalakótaodú és 2 vércseláda található. A Kender-földek területén 1 db. új szalakóta odút helyeztem ki, összesen 11 szalakóta odú 2 vércseláda és 60 db. B odú található a területen.

A Malomárok hajdani Kis-rét - Fűszegi-rét oldalán 5 db. szalakótaodút helyeztünk ki. Ezen az odútelepen 120 db. B, 9 db. szalakóta és 9 db. speciális bagolyodú található.

Kertész László, Sárközi Tamás.