Hírarchívum

Madárgyűrűzés Csepelen

Az ősz folyamán madárvédelmi eszközöket, fészekodúkat, madáretetőket és itatókat helyeztünk ki az erdő területén. Ismeretterjesztő táblákat szereltünk fel a sétaút mentén lévő tartószerkezetekre, melyeken bemutatjuk milyen madár és kisemlős fajok fordulnak elő a kiserdőben. A táblákon lévő madár és kisemlős fajok illusztrációt Kókay Szabolcs természetfestő és madárillusztrátor készítette. A madarak téli etetéséhez szükséges napraforgót, cinkegolyókat október folyamán megvásároltuk. A madáretetők és itatók feltöltését folyamatosan végezzük.

December 16-án szombaton madárgyűrűző bemutatót tartottunk az Akácfa utcai kiserdőben kihelyezett madáretetőknél. Sajnos az időjárás nem kedvezett számunkra. Enyhén szitáló esőben állítottuk fel a hálókat a madáretetők közelében. A program kezdetekor 9 órakor már egy tucat madár várta a szabadulást a hálókból. A gyűrűzéssel párhuzamosan a téli madáretetést bemutató kisfilmeket vetítettünk az érdeklődőknek, amelyekből megtudhatták többek között, hogy mikortól kell elkezdeni a madáretetést, milyen magvakat és egyéb etetőanyagokat tegyenek ki a madarak számára.

Főleg széncinegék kerültek a hálókba, de fogtunk kékcinegét, nagy fakopáncsot és vörösbegyet is. A közelben tartózkodó erdei pintyek, zöldikék, meggyvágók, őszapók, szajkók, szarkák és feketerigók ez alkalommal elkerülték a hálókat. Említést érdemel egy gyűrűs széncinege, amit a XXII.-ik kerületben jelöltek meg nem régen. A kedvezőtlen időjárás ellenére 39 fő tekintette meg a programot, remélem maradandó élményekkel tértek haza. 11 óra körül a felhőzet felszakadozott és kisütött a nap.

A kiserdőben elő madarak védelmét és ellátásukat Csepel Önkormányzata anyagilag támogatja.

Kertész László
Fotók: Kiss Sándor

Európai Madármegfigyelő Napok.(EMN)

Az idén az EMN első napja a szokásoktól eltérően nem október elsején, hanem szeptember 30.-án került megrendezésre. Szombaton Tápiószecsőn a halastavaknál, vasárnap pedig Farmoson a Duna-Ipoly Nemzeti Park felügyelete alatt működő madárvártán (Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet) vártuk az érdeklődőket. A tájvédelmi körzet legnagyobb összefüggő területe Farmos és Nagykáta között terül el. A Hajta-patak táplálta mocsarak gazdag madárvilágnak nyújtanak fészkelő- és táplálkozóhelyet. Míg Tápiószecsőn főleg a gémfélék, réti sas, halászsas és néhány partimadár került a látóterünkbe, Farmoson a madárgyűrűzéssel kiegészített túrán a vonuló és állandó énekesmadarak voltak láthatók. A kétnapos rendezvényen 72 fő vett részt. A megfigyelt madarak száma meghaladta a 900 egyedet. 109 példány kapott gyűrűt a lábára.

Kertész László
Fotók: Kiss Szabolcs, Hodász István, Nádai Zsombor, Morvai Szilárd

"Két kategóriában is győztes Magyarország az idei Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényen.
A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett programon idén 41 ország madártani szervezete, köztük hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában legalább 934 helyszínen, 4 millió madarat figyelt meg a 21.704 résztvevő!

A világ egyik legjelentősebb madártani hagyományával rendelkező Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén a három kategóriából kettőben is hazánk lett a nyertes:

- rendezvényhelyszínek száma
1. Magyarország (123 helyszín)
2. Hollandia (120 helyszín)
3. Lengyelország (112 helyszín)

- résztvevők száma
1. Magyarország (3.919 fő)
2. Svájc (3.695 fő)
3. Fehéroroszország (2.219 fő)

- látott madarak száma
1. Finnország (1.285.000)
2. Svédország (980.000)
3. Magyarország (479.054)

A leggyakoribb három madárfaj hazánkban idén a seregély, a dankasirály és a tőkés réce volt. A legérdekesebb megfigyelés talán az MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport Naszály, Ferencmajori-halastavak helyszínéről érkezett. Itt a rendezvényt megelőző két napban három ázsiai kóborló vándorfüzikét gyűrűztek, majd ezek közül szombaton és vasárnap is láttak egy példányt. A legtöbb megfigyelési helyszín Pest megyében, a legtöbb résztvevő Fejér megyében volt, a legtöbb madarat pedig Hajdú-Bihar megyében látták.

A madarakkal kapcsolatos kommunikációban az egyik leggyakoribb, legkedveltebb adat a vonulás során megtett napi kilométerekre vonatkozik. Csakhogy szinte lehetetlen elképzelnünk, beleélnünk magunkat abba a teljesítménybe, ami ahhoz kell, hogy egy, a vonulási zsírtartalékkal is csak alig húsz gramm körüli molnárfecske vagy foltos nádiposzáta napi 1000 km-t is képes legyen repülni és ezt a sebességet két-három napig is leszállás nélkül tartani! Egy másik faj, a nálunk is gyakori, alig veréb méretű hantmadár egyik alfaja Észak-Kelet-Kanadából Nyugat-Európán át vonul Afrika Szaharától délre húzódó térségéig. Eközben a leszállás, pihenés, táplálkozás esélye nélkül kénytelen átrepülni az Atlani-óceánt, ami legalább 3.000-3.800 km folyamatos repülési távolságot jelent.

Köszönjük a sok-sok érdeklődőnek, aki részvételével, adataival vagy figyelmével megtisztelte az Európai Madármegfigyelő Napok hazai és nemzetközi rendezvénysorozatát! Külön köszönet illeti az MME önkénteseit, helyi csoportjait és munkatársait a szervezésért és az érdeklődők vendégül látásáért! Találkozzunk jövőre, az év hátralévő hónapjai helyi csoport rendezvényein, illetve november 25-én, a Tatai Vadlúd Sokadalmon!"

Vásony Petra - Orbán Zoltán

Madárgyilkos középfeszültségű (20 KV-os) oszlopok

A jelenség nem új keletű, a szakemberek már évtizedek óta tudnak erről a természetvédelmi problémáról. Évente mint egy 170 000 védett és fokozottan védett madár esik áldozatul hazánkban ezeknek a néma gyilkosoknak. Az elpusztult madarak között rengeteg a gólya, főként fiatal példányok. A régi tipikus fészekrakó helyek ( nagyméretű oldalnyílású kémények, öreg fák, gémeskutak ) megfogyatkoztak, ezért a hazai gólyák a 1960-as évek végétől egyre többször építették fészkeiket a villanyoszlopokra.

Napjainkban a Tápió-vidéken a gólyafészkek 98%-a villanyoszlopokra szerelt fészektartókon található. Az ilyen fészkekben felnőtt fiókák biztonságosnak ítélik meg az elektromos oszlopokat, nem sejtik milyen nagy veszélyt jelentenek számukra ezek a létesítmények. Az utóbbi néhány hétben 7 gólya pusztult el áramütés miatt a Tápió-vidéken,( ennyiről szereztünk tudomást) közöttük van Tápió, a régió első jeladóval felszerelt fiatal gólyája. Tápiónak nagyon rövid élet adatott meg, augusztus 5- én hagyta el a Kókai fészkét és Tápióbicske határában 2017.08.07-én este áramütéstől két társával egyetemben elpusztult. A jeladót épségben leszerelte róla a helyszínre érkező természetvédelmi őr, így jövőre is felhasználhatjuk. Reméljük nagyobb szerencséje lesz az új tulajdonosnak. Miközben ezeket a sorokat írom, a düh, a harag és a remény váltakozik bennem. Ki a felelős a rengeteg madár pusztulásáért? Mit tehet egy civil természetvédő az ügy érdekében? Összefogásra van szükség, nyomást kell gyakorolni az áramszolgáltatókra és a döntéshozókra egyaránt! Amennyiben egyetért, csatlakozzon Ön is! Írja alá a petíciót!

https://www.peticiok.com/az_eon_szigetelje_le_a_madargyilkos_kozepfeszultseg_oszlopait

Kertész László

Tápiószelei fecskeház

 

Látogatás a pelék birodalmában

A pelék éjszakai aktivitású védett kisemlősök, így ritkán kerülnek az ember látókörébe.
A mesterséges odútelepek elterjedésével viszont egyre több, számukra alkalmas élőhelyen találkozunk velük az odúellenőrzések során, mivel előszeretettel foglalják el az odúlakó madarak számára kihelyezett odúkat. Kókán 1983.-ban kezdtem az odútelepítéseket az úgynevezett Kenderföldek területén. Már az első odúellenőrzések alkalmával találtam mogyoróspeléket és erdei egereket az odúkban. A mogyorós pelék által elfoglalt odúk közelében egy másik odút helyeztem ki a madarak számára. Ez a módszer néhány év alatt azt eredményezte, hogy egyre több odúban találtam mogyoróspeléket. Már nem csak alkalmilag, hanem a szaporodási időszakban is egyre többször figyeltem meg fiatal, néhány napos és 1-2 hónapos kölyköket is.

Az eltelt 34 év alatt 6 élőhely típusban közel 700 B típusú odút helyeztünk ki Kókán.( Kertész L. s Vidra T. 2012.-Mesterséges fészekodúk és költőládák alkalmazásának tapasztalatai a Tápió-vidéken- Természetvédelem és kutatás a Tápió-vidéken-Rosalia 7 2012) Ebből kb. 400 odú található a lakott területeken kívül. 2005.-ben kisebb szenzáció számba ment az erdei pele előfordulása a Felső-hegy határrészben lévő odútelepünkön. Azóta már több odútelepünkön is megfigyeltük ennek a fokozottan védett, ritka kisemlős fajnak a jelenlétét. A szakirodalom elsősorban a Cserhát, Dél-Börzsöny, Gödöllői-dombság, a Bükk és a Zemplén területét említi előfordulásaként. Kóka a Gödöllői-dombság peremvidékén helyezkedik el, megfigyelésem szerint ez a Keleti- Déli elterjedésének a határa. Ugyan is, Tóalmáson, Tápiósüly, Tápióság, Nagykáta, Tápiószele térségében is vannak odútelepeink, de ezeken a helyeken nem találkoztunk erdei pelével.

Jelentős állománya él a Malomárok határrészben, sajnos a NATURA 2000 területek kijelölésekor még nem volt tudomásunk Kókai előfordulásáról. Mivel az erdei pele az egyik legritkább kisemlősfajunk, a Malomárok állománya helyi védettséget igényel. A helyi védettséget kezdeményezni fogjuk a megfelelő szerveknél. Kis egyedszámú, egymástól elszigetelt állományai fokozottan érzékenyek környezetük megváltozására, bolygatására. A faj hazai populációinak megőrzése csak tudatos élőhely-kezelési módszerek alkalmazásával biztosítható hosszú távon. A Malomárok területén a cserjeszint és a galériaerdő meghagyásával biztosítani tudjuk fennmaradását.

Az utóbbi hetekben kialakult extrém meleg és a csapadékmentes időjárás egyaránt megviseli a növény és állatvilágot is. Augusztus 5.-én ellenőriztem a pelék által lakott odúkat a Malomárokban. Az odúk közelében almát, túlérett uborkát, görög és sárgadinnye szeleteket helyeztem ki a kisemlősök, pelék, erdei egerek és mókusok számára.

Kertész László

Látványos madárgyűrűzések a Tápió-vidéken

A július 1.-re meghirdetett "A tövisszúró gébics nyomában" nevű programunkat az eső miatt nem tudtuk megtartani 9 - órakor. 10 óra körül már felszakadozott a felhőzet és a nap is kisütött, így már semmi nem zavarhatta meg a 14 órakor kezdődő rendezvényünket Tápióságon. Előtte még Kókán füstifecske fiókákat és egy öreg házi rozsdafarkú hímet, Tóalmáson pedig vörösvércse fiókákat gyűrűztünk meg. Tápióságon egy használaton kívüli kazánkéményen lévő gólyafészekben kettő szépen fejlett fióka és 1 záptojás volt. A fiókákat egy erre a célra rendszeresített táskában kötél segítségével engedtem le a magasból. A madarakat az érdeklődő közönség előtt Benei Béla tagtársunk gyűrűzte meg, érdekes információk kíséretében.

 

 

Ezután felkerestük a Tápiósági Nagy-réten egyik szalakóta odúnkat, és a benne lévő fiókák lábára is felkerült a gyűrű. A füstifecskék, a házi rozsdafarkú, a vércse és szalakótafiókák jelölését Sarlós Dávid Budapesti tagtársunk végezte. A Tápiósági eseményekről a TápióTV munkatársai készítettek felvételt. Köszönjük Tápióság Polgármester asszonyának a segítségét a program lebonyolításában. Az összetett rendezvényt 38-an kísérték figyelemmel.

Kertész László