Mesterséges madárodúk és költőládák
harkályodú

Harkály vályta odú

Mesterséges madárodúk és költőládák

Madaraink egy része odúköltő, idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken, vagy már teljesen el is tűntek.

A települési és település környéki, idősebb fákat is tartalmazó erdőfoltok, fasorok felaprózódása és egymástól való elszigetelődése következtében ezeken a területeken az odúkészítő harkályfajok állománya is csökken. Ezáltal a cinegék, verebek és seregélyek, leggyakoribb odúköltőink, a lehetségesnél és szükségesnél kisebb számban élnek a falvakban, városokban.

Öreg fák hiányában, ha nem alkalmazunk mesterséges odúkat, az odúköltő madarak eltűnnek a területről.

Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást. Attól függően, hogy milyen madárfajokat szeretnénk megtelepíteni, a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk.

Odútípusok:

A tipikus, kerek röpnyílású, harkály vájta madárodúk mesterséges változatait a berepülőnyílás és az alapterület nagysága alapján "A-B" és "D" típusba soroljuk. A "C" odúk partfalak és sziklák hasadékaiban, üregeiben költő kistestű énekesmadár fajok megtelepítését szolgálják. Ezek a madarak hagyományos értelemben nem tekinthetők odúköltőknek, esetükben a megfelelő költőhely legfontosabb kritériuma a fedettség, a vízszintes alap és a fészek legalább egyik oldalának támasztottsága. Ezért ezek az odúk nem szűk, kerek röpnyílásúak, hanem megközelítően félig nyitott előoldalúak.

 

Természetes harkály odú

Természetes költőodúkat a harkályok csak vastagabb törzsű
fákba tudnak készíteni.

 

D odú

Az 'A-B' és 'D' típusú odúk (a képen 'D' odú látható) kerek röpnyílásúak, ...

 

C odú

... a 'C' típusú odúk félig nyitott előoldalúak.

 

Vércse költőláda

A nagy méretű 'C' típusú odúkat költőládának hívjuk.
A képen lakott kék vércse költőláda látható.

 

Kuvik költőláda

A fekvő helyzetű kuvik költőláda is jól bevált eszköz
(Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).

 

A táblázatban ismertetett alaptípusok mellett számos egyéb mesterséges odú, és a madarak megtelepítését segítő eszköz, megoldás létezik. Ezekről tájékozódhat odú honlapunkon és az MME bolt Web oldalán, ahol számos odútípust és odúváltozatot vásárolhat.