Év vadvirága 2016
Mocsári kockásliliom

Az Év vadvirága 2016-ban a mocsári kockásliliom

Az Év vadvirága 2016-ban: a mocsári kockásliliom lett, miután lezárult a szavazás a 2016-os Év vadvirága ügyében.
Összesen minden korábbi évnél több 1260 szavazat érkezett. A négy jelölt közül a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleaagris) kapta a legtöbb (503) szavazatot (40%).
A második helyen végzett a nagyezerjófű (Dictamnus albus, 289 szavazat, 23%), harmadik lett a turbánliliom (Lilium martagon, 259 szavazat, 21%) és negyedik a medvehagyma (Allium ursinum, 209 szavazat, 17%)- közölte az eredményt a molnar-v-attila.blogspot.hu.

Mocsári kockásliliom Fritillaria meleagris
Magyarországon védett, eszmei érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás Ország: Növények (Plantae) Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta) Osztály: Egyszikűek (Liliopsida) Rend: Liliomvirágúak (Liliales) Család: Liliomfélék (Liliaceae) Alcsalád: Lilioideae Nemzetség: Kockásliliom (Fritillaria) Faj: F. meleagris Tudományos név Fritillaria meleagris L.
Alfajok Fritillaria meleagris subsp. burnatii Fritillaria meleagris subsp. meleagris

 

Mocsári kockásliliom 2016 év vadvirága

 

A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom (Fritillaria meleagris) a liliomfélék (Liliaceae) családjának kockásliliom (Fritillaria) nemzetségébe tartozó növényfaj; gyakran nevezik egyszerűen csak kockásliliomnak. Európában, főleg Közép- és Délkelet-Európában található meg, de általában csak szórványosan; a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Németországban 1993-ban az év virága volt.[3] Magyarországon is védett növény, a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, Csereháton, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő.[4] Kertekbe is szívesen ültetik dísznövényként.

Hol, hogyan és miért védik a kockásliliomot?

A kockásliliom nem csak Magyarország védett növénye; Európában észak felé egészen Norvégiáig, kelet felé pedig a Kaukázus hegyláncáig terjedt el. IUCN Vöröslista kategóriái szerint a kockásliliom sebezhető (Vulnerable) státuszban van Romániában és Ukrajnában, veszélyeztetett (Endangered) Magyarországon és Svájcban, kritikusan veszélyeztetett (Critically Endangered) Szlovákiában, kihaltnak tekintett (Extinct) Csehországban és Belgiumban.