Vendégkönyv

Nekünk fontos az Ön véleménye!

Ha kapcsolatba lépne velünk akkor kérjük írjon emailt:
kapcsolat {kukac} mmetapio.hu
laszlokertesz1 {kukac} t-online.hu

Kocsis András
2010-04-07 18:27:19

Kedves madarasok!
Nagy öröm számomra, hogy rátaláltam az oldalatokra. Rengeteg hasznos információt találtam a madarakról a honlapotokat böngészve. További sikeres munkát kívánok és kitartást a sok feladathoz!

D. Szilvi
2010-04-08 11:03:57

Helló.
Szuper az oldal. Nekem is van otthon 2 madárodúm a kertben és fészkelni is szoktak benne széncinkék.
Üdv: Szilvi

Nagy András
2010-09-02 14:51:43

Nem tudom hová forduljak a problémámmal. Próbáltam már a Bükki Nemzeti parkhoz, válaszra sem méltattak. A Sánc utcában a 23 sz. alatt, több vadgalambot tartanak fogva, (vagy vadgerle?)egy kis ketrecben.

Kertész László MME-39HCS titkár
2010-09-03 11:27:37

Kedves Nagy András!

Kérem adja meg az E-mail címét,szivesen válaszolok kérdéseire.

Üdv: Kertész László

Nagy András
2010-09-03 13:57:50

Kedves Kertész Úr!
Ime az E-mail címem

ida
2011-02-11 18:41:47

Igazán szép, és hasznos az oldal. Tiszafámról kerestem infót a neten, s idejutottam. Megtaláltam azokat a kismadarakat is, amelyek az udvaromba látogatnak olykor.
Köszönet!
Üdv: Ida

Menyhárt Lilla Tóalmásról
2011-03-23 19:00:00

Kedves oldalszerkesztők és az MME munkatársai!
Nagyon tetszik az oldal, elsősorban nagyon szeretném megdicsérni.Apuval nagy madárbarátok vagyunk, a kertünkbe helyeztünk már ki egy madáretetőt is.Többször láttunk már egy dolmányos varjú párt a szomszédok kertjében,csodálva néztük és hallgattuk őket.További sok sikert kívánok az MME kókai munkacsoportjának:Lilla

Kertész László
2011-03-25 21:38:36

Kedves Lilla!

Köszönjük a dicséretet. A tóalmási ált. iskolát is beléptettük a "Madárbarát iskola" programba. Első lépésként egy madáretetőt állítottunk fel az iskola udvarán. Hamarosan a fészekodúkat is felszereljük. A továbbiakban több közös programot is tervezünk.Szeretnénk ha minél többen csatlakoznának csoportunkhoz.Tehát itt a lehetőség

Természetvédő üdvözlettel:Kertész László

Sáriné
2011-05-09 22:02:37

Kedves Madarasok!
Fiam most először vett részt a fülemülék éjszakáján, ami annyira tetszett neki, hogy Bicske után Szecsőre is vinnem kellett. Valószínű Szelén is ott lesz, és már tagnak is regisztrált. Köszönöm, hogy megfertőzték! Az oldalukhoz pedig gratulálok!
Köszönettel: Sáriné Tápióság

Menyhárt Lilla Tóalmásról
2011-05-25 21:23:09

Kedves Kertész László!
Észrevettem,hogy a Tóalmási ált.isk.-ban is kihelyezte az MME a madárodúkat.Remélem minnél több madár költözik a sulink közelébe.
Láttam a rendezvényeknél,hogy majd lesz madárgyűrűző tábor is.Megadom az e-mail címem,hogy bővebben tájékozztasson az eseményről:menyhart_lilla@freemail.hu

Szladek
2011-11-09 18:27:01

A mi kertünkben Cegléden a termálfürdőnél 4db B és 2db C tipusú odú van. Használják is a madarak. Most kezdtük az etetést, de azt hiszem ebben azért átestünk egy kicsit a ló túloldalára már évek óta. Ugyanis az öt etetőben telente kb 4 rendes nagy zsák napraforgó köles keveréket szoktunk megetetni a madarakkal. Szoktam saját madárkalácsot készíteni. De mivel marhafaggyút nagy mennyiségben nem tudok szerezni, mert ebből 5 kg itt nagy mennyiség, így sertésháj amivel helyettesítem. Ledarálom húsdarálóval, adagokra szedem és fagyasztóba teszem, hogy mindig tudjak készíteni madárkalácsot.
A madárkalácsba darálok diót, mogyorót, teszek bele magkeveréket, majd annyi búzadarát keverek hozzá, hogy megfelelő állagú legyen ahhoz hogy még össze lehessen gyúrni. Majd ezt a "masszát" egy kb . 15 cm-es szögesdrótra rányomom marokkal , hogy kb 7-8 cm átmérőjű legyen. Ez azért jó mert elég sokáig bírja. Természetesen a szögesdrótba belefűzök egy kötöződrótot, előtte, amivel a fára lógatom. Mindezt azért írtam le, hátha lesz még egy, pontosabban két őrült aki felhasználja az ötletet. Ez nálunk annyira működik, hogy télen több madarunk van mint nyáron.

Kertész László MME 39.sz.HCS. titkár
2011-11-23 15:13:36

Kedves Szladek!

Örülök, hogy Ön is a madárbarátok népes táborához tartozik. A madárkalács készítés jó ötlet. Amennyiben még nem tagja az MME-nek, kérem fontolja meg, és csatlakozzon az MME Tápió-vidéki Helyi Csoportjához. Szükségünk van az olyan elkötelezett tagokra mint ÖN.
Regisztrálni a www.mme.hu honlapon lehet. E-mailban jelezze a tagnyilvántartás felé, hogy a Tápió-vidéki helyi csoportba kéri a besorolását.

Természetvédő üdvözlettel: Kertész László

Szladek
2011-11-27 20:07:44

Megfontolom!

Szladek
2012-01-19 19:14:20

Ma délután, kutyámat sétáltatva, a ceglédi termálfürdőnél levő "technikai" tónál ami már nagy madárvilággal is rendelkezik, 28 vadkacsát számoltam de az igazi meglepetés a jégmadár látványa volt, amint a tó felett egy méterrel húzott el. El sem akartam hinni először, de hát az volt.

Kertész László MME 39.sz.HCS. titkár
2012-01-29 11:34:48

Az öreg jégmadarak állandóak, a fiatalok kóborolnak és néha nagyobb távolságokra is elkerülnek. Ősszel északabbról érkezett példányok is láthatóak hazai vizeinknél. A kemény telek sok példány pusztulását okozhatják. Ilyenkor a befagyott vizeken lékek kialakításával segíthetjük őket a nehéz napok átvészelésében. Apró halakkal táplálkoznak. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 000Ft.

Szladek
2012-01-29 21:37:20

Az a szerencse hogy itt a tónál a beömlőnyílás környéke ami lehet vagy 20x20 méteres soha nem fagy be a melegvíz miatt. így még léket se kell vágni. Bár nem tudom, hogy a jövő heti farkasordító hideg milyen munkát végez.

Máté
2012-12-23 18:08:31

Kedves László!

Telente rendszeresen etetjük az ide látogató madarakat. Eddig egy etetővel, idén azonban többet is kihelyeztünk.
Szeretnék egy lépést előre tenni, ezért tervezem, hogy készítek odúkat - kezdésnek 2 odút széncinegéknek, valamint egyet a rozsdafarkúaknak (gyanítom, hogy a közelben fészkeltek, mivel idén nyáron mindennapos vendégek voltak a ház körül) - a kérdésem az lenne, hogy mikor lenne érdemes kirakni az odúkat?

Kertész László
2012-12-27 22:54:43

Kedves Máté!

Az odúkihelyezést mindenképpen a költési időszak előtt kell elvégezni. Tehát még nem késő. Egyébként ősszel a legjobb kirakni az odúkat, mert eltelik egy kis idő, mire felfedezik a madarak. Ha megfelelőnek találják, akkor benne töltik az éjszakát is. Tavasszal pedig bizonyosan költeni fognak benne.

Sok sikert!

Judit
2013-01-11 22:07:27

Hasznos oldal, rengeteg információval, jól kezelhető, átlátható felülettel, gratulálok hozzá!
Véletlenül találtam rá az oldalra, de nagy örömömre szolgál, hogy van! :) Tavaly tavasszal fedeztük fel a gyerekeimmel, hogy Tóalmáson, ahol élünk bizony még vannak Gyurgyalag fészkek. Mivel olyan település részen élünk, a napi iskolába járás egyik útvonala épp a fészkelőhelyük mellett van. Csodálatos látvány volt, amikor megérkeztek, aztán nap mint nap látni őket a reggeli napkeltében, majd késő estig elnézni őket, ahogy röpködnek, vagy csak egy kiszáradt bokor ágán üldögélve "zsákmányra" várnak. Szívmelengető látvány. Ahogyan most télen az a pár ragadozó madár, akik megtisztelnek néha a jelenlétükkel bennünket. A természet kis csodái ők :)
Sok sikert kívánok a továbbiakban is a munkájukhoz! Mostmár rendszeres olvasója leszek én is ennek az oldalnak.
Üdvozlettel!
Judit

Kertész László
2013-01-12 12:05:31

Kedves Judit!

Örülök, hogy tetszik a honlapunk. A gyurgyalagok tóalmási költését már a 80-as évek elejétől figyelemmel kisérem. Sajnos az akkori fészkelő állománynak már csak töredéke a mai. Néhány pár partifecske is költ minden évben a gyurgyalagok mellett, de már ezek száma sem közelíti meg a régit. A szalakóta is fészkelt Tóalmáson 1987-ig, sajnos azóta már csak vonuláskor lehet látni néha egy-egy példányt. Az MME tárt karokkal várja a természetkedvelő személyeket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Ha esetleg kedvet érez hozzá, családi tagsággal támogathatja a Tápió-vidéki HCS. munkáját. Programjainkról rendszeresen tájékoztatom e-mailban, amennyiben szeretné.

Természetvédő üdvözlettel: Kertész László

Mikus Máté
2013-01-22 12:20:40

Kedves László,
egy odúval kapcsolatos kérdésem lenne ismét.
A B típusú odú elkészült, ki is tettem. Méreteket az Orbán Zoltán féle Madárbarát településfejlesztés című könyből néztem. Abban az van írva, hogy a belső mélység 20-25 cm. Tegnap megérkezett az MME tagsági kártyám és a mellékelt füzetecskében található táblázatban csak szimplán 25 cm szerepel. Az én odúm mélysége 20 cm lett. Kérdésem, hogy most melyik méretbeli adat a valós, a könyvben (avagy pdf dokumentumban) leírt, vagy a füzetben lévő? Csak azért érdekel, hogy elég lesz-e a (remélhetőleg) széncinegének a 20 cm mélység. Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv:
Máté

Kertész László
2013-01-23 22:12:13

Kedves Máté!

A 20cm mélységű odú is megfelelő méretű, biztosan elfoglalják a madarak. A kertben elsősorban széncinege, mezei veréb, a nagyobb méretű gyümölcsösökben a nyaktekercs is beköltözhet a B típusú odúba. Melléképület eresze alá, vagy esetleg ha terasz tartozik a házhoz, érdemes 1-2db. C típusú odút is felszerelni. Lakója lehet a házi rozsdafarkú vagy a szürke légykapó. Hogyha a Tápió-vidéki hcs-ba kérte volna a felvételét, akkor megajándékoztuk volna 2db. B odúval és egy szép madáretetővel 10 000Ft értékben.

Üdv.: Kertész László

Mikus Máté
2013-01-24 08:04:55

Köszönöm a választ. Kitettem egy C típusú odút is.
Egyébként a Tápió-Vidéki HCS-ba kértem a besorolást. Áll még az ajánlat az odúkra és az etetőre? Ha igen, akkor szívesen elfogadnám. Még egy darabig úgyis eltart az etetési időszak, és rengeteg a madár az udvarunkban. A zöldikék sokszor harcolnak a jobb pozíciókért az etetőkben. Odúnak is tudok még helyet találni szerintem.

Üdvözlettel:
Máté

Kertész László
2013-01-24 22:19:00

Természetesen minden új belépőnek jár az ajándék. Az MME tagnyilvántartójától negyedévente kapok értesítést az új belépőkről. Az E-mail címemre írja meg a címét , telefonszámát és megbeszéljük az odúk ill. az etető átvételének időpontját.

Üdvözlettel:Kertész László

Terék Mihályné
2013-05-14 08:55:26

Köszönöm Kertész Lászlónak és kollégáinak, hogy az idén is megszervezték a Fülemülék Éjszakáját a Blaskovich Múzeumban. A sok hasznos és érdekes ismeretet, amit a parkban fészkelő madarakról, az odúlakók titkairól meséltek.

Keresztesi Magdolna
2013-05-14 14:55:04

Nagyon nagy örömünkre szolgált,hogy Madarak és fák napján óvodásaink megtekinthették a széncinegét, fiókáit, fészekrakást, fülemüle hangját. Ezúton is köszönjük ezt Kertész Lászlónak aki nagyon sok hasznos információval szolgált nekünk.Nagyon kellemes, szép napot töltöttünk el.

Elter János
2015-04-16 09:34:54

Tisztelt Madarasok !
Örömmel nézegettem az oldalt.Nagyon sok hasznos infó van a madarakkal kapcsolatban.
További jó munkát,és sok sikert kívánok.

Tisztelettel: Elter János

Etelka
2015-04-19 09:55:20

Elolvastam a madarakról szóló cikkeket annál is inkább mert nagyon szeretjük a madarakat és az állatokat,a minap arra lettem figyelmes,hogy a kertünkben hangos kopácsolást hallok.Persze már régebben is jártak fakopáncsok a fáinkon,mert a kertünk tele van gyümölcsfákkal és fenyőfával.Végig néztem a fákat és egy almafán fedeztem fel a fakopáncs által elkezdett odú készítését.Ezért elolvastam a cikket,hogy mikor költenek a fakopáncsok.Remélem itt maradnak a kertben.Csodálatos munkát tudnak csinálni olyan szabályosan van elkészítve az odú hogy csak csodálkoztunk.

Kertész László
2015-04-22 09:48:48

Kedves Elter János!

Köszönöm a véleményedet és a jó kívánságot!
Továbbra is keresd fel a honlapunkat.

Természetvédő üdvözlettel:

Kertész László
MME Tápió-vidéki helyi csoport

Dénes
2016-04-30 08:45:18

Szép napot!
Égy kérdésre keresek választ így kötöttem ki itt, ha tud valaki ,kérem válaszoljon!
Ma reggel feleségem azzal a kéréssel ébresztett hogy debreceni lakótelepi 9. Emeleti lakásunk erkélyéről nem tud egy madár elrepülni csak ott vergődik. Mikor kimentem láttam hogy egy verébtől nagyobb ,hosszabb testű madár viszont a feketerigótól picivel kisseb viszont a hossza mint egy rigójé a színe sötét szürke épphogy nem fekete a csőre is fekete volt de sem a verébé sem a rigójé nem hasonlít rá! Ezé alul felül picit lefelé ívelt kb 1cm széles és kb 1,5 cm hosszú lehetett a lábán a bőr is sötét színű volt és amikor levittem a parkba és elengedtem akkor megtudtam figyelni a szárny fesztávját az kb30-35cm volt!
A kérdésem a következő mely madárra illenek ezek a jellemzők???

Kertész László
2016-05-07 07:27:29

Kedves Dénes!

A leírtak alapján fiatal feketerigó tojó volt.

Üdvözlettel:
Kertész László