Hírarchívum

Európai Madármegfigyelő Napok október 3-4 Tápiószecső, halastavak

Hűvös reggel és szikrázó napsütés fogadta a természet-és madárbarátokat a tápiószecsői halastó rendszernél szombaton és vasárnap az Európai Madármegfigyelő Napokon. Tóalmásról, Sülysápról, Nagykátáról, Kókáról érkeztek iskolás csoportok, de máshonnan is jöttek érdeklődők szépszámmal.

A vendégek között üdvözöltem régi barátomat dr.Füri Andrást, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját, aki az MME Tápió-vidéki helyi csoport tagjaként a szakértők csapatát erősítette. A tavak bejáratánál köszöntöttem a résztvevőket, majd Vidra Tamás természetvédelmi őr, tájegység vezető tájékoztatta a jelenlévőket a túrával kapcsolatban. A hőmérséklet gyorsan emelkedett, így hamarosan lekerültek a dzsekik és pulóverek. Az első tónál mindjárt egy jégmadár pompás tollazatát csodálhattuk meg, majd a rejtett életmódot folytató guvat jellegzetes, malacvisításra emlékeztető hangját hallottuk a közeli nádszegélyből.

A távcsövekkel és spektívekkel felszerelt társaság 51 madárfaj 643 egyedét figyelhette meg szombat és vasárnap folyamán. Láttunk szürke gémeket, kormoránokat, a magyar természetvédelem címermadarát a nagy kócsagot, réceféléket, cankókat, dankasirályokat, kis-és búbos vöcsköt, stb. Az i-re a pontot vasárnap a magasban köröző réti sas pár tette fel, nem kis riadalmat okozva a tavak madárvilágának.

Jó hangulatban zajlott mindkét napon a közel háromórás kirándulás, a madarak mellett a koraőszi táj ezernyi szépségében is gyönyörködhettek a jelenlévők (77 fő). Aki eljött, az szép élményekkel gazdagodva tért haza, aki távolmaradt, az megfosztotta magát a természet apró csodáitól.

Kertész László

Állatok Világnapja a kókai óvodában

Az állatok világnapja 1931-ben született meg. Eredetileg a vadon élő állatokra hívta fel a figyelmet, ma inkább a háziállatok szerepe dominál az ünnepen. Eredeti időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Ebből az alkalomból tartottunk egy kis előadás-bemutatót a kókai óvodában a gyerekek nagy örömére. Láthattak testközelből lovat a kiscsikójával, pónilovat, törpenyulakat, tengerimalacokat, gerléket és díszgalambokat Török István tagtársunk és Gyenes József jóvoltából. Segítőkészségüket, hozzáállásukat ezúton köszönöm.

Munkacsoportunk egyik célja, hogy a gyerekekkel megismertessük a körülöttünk lévő állat és növényvilágot, a természet szépségeit és felhívjuk figyelmüket a környezet- és természetvédelem fontosságára, hiszen közülük kerülnek ki remélhetőleg a jövő természetvédői.
KL.

Kókai falunap 2009

2009-ben a helyi csoport is résztvett a kókai falunapon május 30-án. A változékony esős-napos idő ellenére sok érdeklődő jelentkezett és megismerhette munkánkat. Szórólapokkal, plakátokkal és madárdallal készültünk, hogy megfelelő információt nyujthassunk a vendégeknek. A sátorban ízletes lencsegulyás készült ami Török Csaba és Pozsgai Jani érdeme.

Madarak és fák napja

A fenyvesben előadást tartottunk 2 óvodás csoportnak a madarakról és a természetvédelemről a madarak és fák napja alkalmából. Madárpreparátumok, rajzos táblák és cd-ről játszott madárdalok szemléltették a környékünkön fellelhető madárfajokat. Az erdőből hoztunk néhány madárodút (amik a kókai munkacsoport tulajdonában vannak) amikben védett erdei pele emlősök és seregély fiókák voltak a gyerekek nagy örömére.

A természettudatos nevelést már gyermekkorban kell elkezdeni, hogy a felnövekvő fiatalok megismerjék, megszeressék a gazdag növény és állatvilágot ami körülvesz minket és fontosnak érezzék a tiszta és élhető környezet megóvását!

Sikeres volt a Fülemülék éjszakája

A ”Fülemülék Éjszakája”c. rendezvényünkön május 15 és 16-án összesen 134 fő vett részt. 14-én csütörtökön sajnos lehült a levegő, kevés eső is esett. Pénteken kicsit emelkedett a hőmérséklet, időnként a felhők is széthúzódtak, de még mindig nem voltak a feltételek a legkedvezőbbek a túra szempontjából. Pénteken a gyülekezés ideje alatt a Haris Családi Pincészet díjnyertes borait kóstolhatták meg az érdeklődők.

A Művelődési Ház könyvtárszobájában rövid ismertetőt hallgathattak meg az est főszereplőjéről a fülemüléről. Rácz Levente ifjú tagtársunk felolvasta Virág Miklós Madárdal című versét. Utána a Műv. Ház parkolójában felsorakoztunk és begyújtottuk a viharlámpákat. Ez idő alatt Baraté Levente és Szarka Levente tagtársunk, akik amatőr csillagászok is, telepítették berendezéseiket, amelyeket megtekinthettek a résztvevők. 20:10-kor elindult a 94 főből álló csapat viharlámpákkal, CD-ről és egyéb audió eszközről a fülemülék énekét játszva, nem kis feltűnést keltve a helyi lakosok között.

Talán az időjárás, illetve a nagy tömeg és a zaj miatt a területen lévő madarak kicsit megilletődtek, nem énekeltek olyan intenzíven ahogy elvártuk. De talán kárpótolta a résztvevőket az akác és bodzaillattal átitatott langyos májusi este. A túra végeztével az égiek szíve megesett rajtunk, a felhők szétnyíltak, így az érdeklődők megcsodálhatták a Szaturnuszt és a csillagos égboltot a csillagászaink jóvoltából.

Szombaton 40-en indultunk el 20-órakor. A hőmérséklet is jóval magasabb volt a péntekinél és a résztvevők is fegyelmezettebbek voltak mint az előző napon. 6 ponton énekelt a fülemüle, de gyönyörködhettünk a vörösbegy, a barátposzáta, a fekete rigó, az énekes rigó, az erdei pinty, a kakukk, a vadgerle és a csilp-csalp füzike énekében is. A Hajta-patak melletti nádszegélyben pedig a nádirigó és a berki tücsökmadár jellegzetes énekét hallgathattuk. A túra végeztével saját készítésű bodzaitallal csillapíthatták szomjukat a megfáradt vándorok.

Jövőre 15-20 fős csoportokat indítunk kis szünetekkel, és az indulást is előbbre tesszük, sötétedés előtt legalább fél órával. Jó volt ennyi természetkedvelő embert együtt látni.

Reméljük, hogy a többségnek maradandó élményt nyújtott ez a rendezvény.

Cserjeültetés Kóka határában

Március 29-én autókkal, gyökereztetett cserjékkel vonultunk ki a határba, hogy az utak mentén, mezőgazdasági földek szélén fákat ültessünk a bokrokban és fákon fészkelő madarak számára.