Hírarchívum

Sikeres volt a Fülemülék éjszakája

A ”Fülemülék Éjszakája”c. rendezvényünkön május 15 és 16-án összesen 134 fő vett részt. 14-én csütörtökön sajnos lehült a levegő, kevés eső is esett. Pénteken kicsit emelkedett a hőmérséklet, időnként a felhők is széthúzódtak, de még mindig nem voltak a feltételek a legkedvezőbbek a túra szempontjából. Pénteken a gyülekezés ideje alatt a Haris Családi Pincészet díjnyertes borait kóstolhatták meg az érdeklődők.

A Művelődési Ház könyvtárszobájában rövid ismertetőt hallgathattak meg az est főszereplőjéről a fülemüléről. Rácz Levente ifjú tagtársunk felolvasta Virág Miklós Madárdal című versét. Utána a Műv. Ház parkolójában felsorakoztunk és begyújtottuk a viharlámpákat. Ez idő alatt Baraté Levente és Szarka Levente tagtársunk, akik amatőr csillagászok is, telepítették berendezéseiket, amelyeket megtekinthettek a résztvevők. 20:10-kor elindult a 94 főből álló csapat viharlámpákkal, CD-ről és egyéb audió eszközről a fülemülék énekét játszva, nem kis feltűnést keltve a helyi lakosok között.

Talán az időjárás, illetve a nagy tömeg és a zaj miatt a területen lévő madarak kicsit megilletődtek, nem énekeltek olyan intenzíven ahogy elvártuk. De talán kárpótolta a résztvevőket az akác és bodzaillattal átitatott langyos májusi este. A túra végeztével az égiek szíve megesett rajtunk, a felhők szétnyíltak, így az érdeklődők megcsodálhatták a Szaturnuszt és a csillagos égboltot a csillagászaink jóvoltából.

Szombaton 40-en indultunk el 20-órakor. A hőmérséklet is jóval magasabb volt a péntekinél és a résztvevők is fegyelmezettebbek voltak mint az előző napon. 6 ponton énekelt a fülemüle, de gyönyörködhettünk a vörösbegy, a barátposzáta, a fekete rigó, az énekes rigó, az erdei pinty, a kakukk, a vadgerle és a csilp-csalp füzike énekében is. A Hajta-patak melletti nádszegélyben pedig a nádirigó és a berki tücsökmadár jellegzetes énekét hallgathattuk. A túra végeztével saját készítésű bodzaitallal csillapíthatták szomjukat a megfáradt vándorok.

Jövőre 15-20 fős csoportokat indítunk kis szünetekkel, és az indulást is előbbre tesszük, sötétedés előtt legalább fél órával. Jó volt ennyi természetkedvelő embert együtt látni.

Reméljük, hogy a többségnek maradandó élményt nyújtott ez a rendezvény.

Cserjeültetés Kóka határában

Március 29-én autókkal, gyökereztetett cserjékkel vonultunk ki a határba, hogy az utak mentén, mezőgazdasági földek szélén fákat ültessünk a bokrokban és fákon fészkelő madarak számára.