Hírarchívum

Madárodúk, madáretetők készítése és kihelyezése a kókai óvodában

Az óvoda csatlakozni kíván az MME ”Madárbarát Óvoda” programjához. Munkacsoportunk minden segítséget megad ahhoz, hogy elnyerjék a Madárbarát Óvoda kitüntető címet és az ezt bizonyító táblát. Ezért madárodúkat és madáretetőket készítettünk és szereltünk fel olyan helyekre, ahol a gyerekek a termek ablakából megfigyelhetik az érkező madárvendégeket.

A kertünk madarai plakáton beazonosíthatják őket és figyelemmel kisérhetik a viselkedésüket. Az etetők és itatók feltöltését közösen az óvónők és a dadusok segítségével végezhetik. A kihelyezett odúkban fészkelő madárfajok tojásait illetve fiókáit is láthatják akkor, amikor az odúellenőrzéseket végezzük. A madáreledelről és a jelentőlap kitöltéséről is mi gondoskodunk.

A Madárbarát óvoda program a madárvédelem mellett kiemelkedően jó lehetőséget kínál a gyerekek nevelésében, az óvodai nevelési programjának fejlesztésére, bővítésére. A madarak kínálta pedagógiai lehetőséget télen sem kell nélkülöznie a madárbarát óvodának. A nyüzsgő madáretetők a csoportszobák ablaka közelében felszerelt etetők életének megfigyelése a zord időszakban is remek elfoglaltságot jelent.
KL

Odúellenőrzés a Felső-hegy területén

Október 17-én elkezdtük a kihelyezett madárodúk ellenőrzését, takarítását, a hiányzók pótlását. Az elhasznált avas fészkek eltávolítására azért van szükség, mert a fészekanyagban megtelepednek különböző élősködők, amelyek az odúlakóknak betegséget okoznak. Néhány odúban megtelepszik a mogyorós pele, erdei pele és az erdei egér is. A peléket békénhagyjuk mivel védettek, az erdei egeret viszont kiköltöztetjük rövid úton, mivel van egy rusnya szokása: rendszeresen belevizel az ódúba, ezért néhány év elteltével tönkremegy.

Október 25-én vasárnap jó hangulatban folyt a munka, 2,5 óra alatt 80 db. B típusú odút ellenőriztünk és takarítottunk ki. A munkát nehezítette, hogy a hajdani patakmederben az illegális fakivágások miatt több fényt kap az eddig árnyékban lévő növényzet és ezért néhol dzsungel sűrűségű. Gyakran kellett használni a bozótvágó késeket, hogy megtudjunk közelíteni egy-egy odút.Viszont jó oldala is van a dolognak, mert ezen a területen csak 1db. odúnk hiányzott. Valószínű hogy fatolvajok vagy orvvadászok vitték el. Mind a két mesterséget űzők ellen harcot folytatunk, ezért ilyen kicsinyes módon állnak bosszút rajtunk ( gyurgyalag telepen táblarongálás, odúlopás).

A munka közben természetesen a látókörünkbe került madarakat is feljegyeztük. Érdekességként megemlítem a régi patakmederből felröppenő erdei szalonkát és a fenyő erdőben ”nyávogó” fekete harkályt, de láttunk illetve hallottunk fekete rigót, énekes rigót, csuszkát, harkályt, széncinegét, kékcinegét, csízeket, és Európa legkisebb madarát a királykát is megfigyelhettük amint fáradhatatlanul keresgélt a fenyőfák koronaszintjében. A fenyves területén 3 db. odút kellett pótolni. A még hátralévő odúk ellenőrzését legközelebb október 31-én szombaton és 1-én vasárnap, illetve az utána következő hétvégeken folytatjuk. Aki szeretne jönni az jelezze.

Természetvédő üdvözlettel: Kertész László

Európai Madármegfigyelő Napok október 3-4 Tápiószecső, halastavak

Hűvös reggel és szikrázó napsütés fogadta a természet-és madárbarátokat a tápiószecsői halastó rendszernél szombaton és vasárnap az Európai Madármegfigyelő Napokon. Tóalmásról, Sülysápról, Nagykátáról, Kókáról érkeztek iskolás csoportok, de máshonnan is jöttek érdeklődők szépszámmal.

A vendégek között üdvözöltem régi barátomat dr.Füri Andrást, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját, aki az MME Tápió-vidéki helyi csoport tagjaként a szakértők csapatát erősítette. A tavak bejáratánál köszöntöttem a résztvevőket, majd Vidra Tamás természetvédelmi őr, tájegység vezető tájékoztatta a jelenlévőket a túrával kapcsolatban. A hőmérséklet gyorsan emelkedett, így hamarosan lekerültek a dzsekik és pulóverek. Az első tónál mindjárt egy jégmadár pompás tollazatát csodálhattuk meg, majd a rejtett életmódot folytató guvat jellegzetes, malacvisításra emlékeztető hangját hallottuk a közeli nádszegélyből.

A távcsövekkel és spektívekkel felszerelt társaság 51 madárfaj 643 egyedét figyelhette meg szombat és vasárnap folyamán. Láttunk szürke gémeket, kormoránokat, a magyar természetvédelem címermadarát a nagy kócsagot, réceféléket, cankókat, dankasirályokat, kis-és búbos vöcsköt, stb. Az i-re a pontot vasárnap a magasban köröző réti sas pár tette fel, nem kis riadalmat okozva a tavak madárvilágának.

Jó hangulatban zajlott mindkét napon a közel háromórás kirándulás, a madarak mellett a koraőszi táj ezernyi szépségében is gyönyörködhettek a jelenlévők (77 fő). Aki eljött, az szép élményekkel gazdagodva tért haza, aki távolmaradt, az megfosztotta magát a természet apró csodáitól.

Kertész László

Állatok Világnapja a kókai óvodában

Az állatok világnapja 1931-ben született meg. Eredetileg a vadon élő állatokra hívta fel a figyelmet, ma inkább a háziállatok szerepe dominál az ünnepen. Eredeti időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Ebből az alkalomból tartottunk egy kis előadás-bemutatót a kókai óvodában a gyerekek nagy örömére. Láthattak testközelből lovat a kiscsikójával, pónilovat, törpenyulakat, tengerimalacokat, gerléket és díszgalambokat Török István tagtársunk és Gyenes József jóvoltából. Segítőkészségüket, hozzáállásukat ezúton köszönöm.

Munkacsoportunk egyik célja, hogy a gyerekekkel megismertessük a körülöttünk lévő állat és növényvilágot, a természet szépségeit és felhívjuk figyelmüket a környezet- és természetvédelem fontosságára, hiszen közülük kerülnek ki remélhetőleg a jövő természetvédői.
KL.

Kókai falunap 2009

2009-ben a helyi csoport is résztvett a kókai falunapon május 30-án. A változékony esős-napos idő ellenére sok érdeklődő jelentkezett és megismerhette munkánkat. Szórólapokkal, plakátokkal és madárdallal készültünk, hogy megfelelő információt nyujthassunk a vendégeknek. A sátorban ízletes lencsegulyás készült ami Török Csaba és Pozsgai Jani érdeme.

Madarak és fák napja

A fenyvesben előadást tartottunk 2 óvodás csoportnak a madarakról és a természetvédelemről a madarak és fák napja alkalmából. Madárpreparátumok, rajzos táblák és cd-ről játszott madárdalok szemléltették a környékünkön fellelhető madárfajokat. Az erdőből hoztunk néhány madárodút (amik a kókai munkacsoport tulajdonában vannak) amikben védett erdei pele emlősök és seregély fiókák voltak a gyerekek nagy örömére.

A természettudatos nevelést már gyermekkorban kell elkezdeni, hogy a felnövekvő fiatalok megismerjék, megszeressék a gazdag növény és állatvilágot ami körülvesz minket és fontosnak érezzék a tiszta és élhető környezet megóvását!