Hírarchívum

" Fülemülék éjszakája" Kókán

Május 14-én pénteken szerény érdeklődés kisérte a fülemüle rendezvényt Kókán. Éppen hogy meghaladta a létszám az MME által meghatározottat. Tavaly ilyenkor majdnem ötször többen jöttek el. Az utóbbi napok csapadékos időjárása sem kedvezett a túrához, meg talán a kommunikációnk sem volt megfelelő. A séta résztvevői a szúnyoghadak támadása mellett a következő madárfajok látványát és hangját élvezhették:erdei pinty, zöldike, seregély, fülemüle, fekete rigó, énekes rigó, vörösbegy, csilp-csalp füzike, barátposzáta, vadgerle, örvösgalamb, kakukk, berki tücsökmadár, nádi tücsökmadár,őszapó, széncinege.

Átszállt a fejünk felett egy szürke gém, néhány tőkésréce pár és egy csapat sarlósfecske is. A Malomárok felől pedig egy füleskuvik kitartóan ismételgette jellegzetes lágy füttyét. A kakukk hívóhangjának utánzásával több alkalommal sikerült közelcsalni ezt a rendkívül óvatos madarat. A séta végén Kiss Szabolcs amatőr csillagász segítségével bepillantást nyerhettünk a csillagos égbolt rejtelmeibe.

Reméljük, hogy a túra résztvevői jól szórakoztak. A szombatra tervezett sétát az eső miatt nem tartottuk meg, pedig nagyon sokan erre a napra jelezték jövetelüket.

KL

" Fülemülék éjszakája" Nagykátán

Május 8-án szombaton, a borús idő ellenére is 25-en vettek részt az első alkalommal megrendezett "Fülemülék Éjszakája" túrán Nagykátán. A szenzációt a négy példány szalakóta jelentette, amelyek tavaszi vonulásuk során átrepültek a gyülekezőhelyünk felett, illetve egy közeli elektromos távvezetéken megpihentek. A Tápió-folyó melletti erdős-bokros területen 5 ponton énekelt a fülemüle, továbbá hallottuk még a vörösbegy, az erdei pinty, zöldike, csilp-csalp füzike, barátposzáta, vadgerle, fekete rigó, örvösgalamb, kakukk, berki tücsökmadár, nádi rigó strófáit is. Egy őszapó családot is megfigyeltünk a lombok között. Távolabb függőcinege jellegzetes hangján szólt a folyóparti füzesből. Rövid vizsgálódás után megcsodálhattuk mesterien épített fészkét egy fűzfaág végén.

KL

Még mindig gyurgyalagtelep helyreállítás.

A kókai gyurgyalagtelepen az utólsó 20 méteres szakasz helyreállítását a meghirdetett időpontban hárman kezdtük el, Lutichán Feri, Suri Feri és jómagam, pedig a munkálatról minden kedves tagtársunk értesítve lett napokkal előbb. Kis idő elteltével Lutichán Feri felesége, Melinda is csatlakozott hozzánk. Aztán fél kettő körül megérkezett a "felmentő sereg" Rácz Sanyi és Rácz Zsuzsa tagtársunk szervezésében, akik meglepetésként barátaikkal nyolcan érkeztek. Így a létszám 12 főre emelkedett hirtelenjében. Habár hatan nem tagjai (eddig!) az MME-nek, mégis nagy szorgalommal végezték a lapátolást. Külön köszönet önzetlen segítségükért.

A szülőkkel érkezett gyereksereg vidáman dagonyázott a telep közepén húzódó vizesárokban, amíg a felnőttek dolgoztak. Átlagosan 2 méter magas partfal várja fészkelésre a gyurgyalagokat mintegy 100 méter hosszúságban. Reménykedünk néhány pár partifecske megtelepedésében is, mivel ez a fecskefaj szívesen költ gyurgyalagok társaságában és ráadásul 2010 a fecskék védelmének éve.

KL

Szalakótaodúk kihelyezése a Tápió-vidéken.

Április 21-én fészekodúkat szereltünk fel a madarak élőhelyén annak érdekében, hogy megkönnyítsük e fokozottan védett, fogyóban lévő madárfaj költését, illetve megkiséreljük hajdani fészkelőterületeire visszatelepíteni. Odúkat helyeztünk ki Tóalmáson, Boldogkáta pusztán, Egreskátán, a Székesrekesz legelőn és Kókán a forráslápnál.

KL

Madárgyűrűzés a kókai vadászháznál.

Április 18-án vasárnap az idei első CES napon 30-an kisérték figyelemmel a madarak befogását, az adatok felvételét és a gyűrűzést. Benei Béla tagtársunk iráyításával folyt a munka, aki mellesleg az MME Gyűrűrűző és Vonuláskutató Szakosztályának is tagja és 30 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. A jelenlévők érdeklődéssel halgatták Béla előadását a madarak jelölésének jelentőségéről, vonulásukról. A befogóhálók felállítása már az előző napon, szombaton a késő délutáni órákban megtörtént a Felső-Tápiót szegélyező erdős-bokros területen 135 méter hosszúságban.

Vasárnap reggel 5 órakor az első hálóellenőrzés alkalmával a hőmérő -5 fokot mutatott, utána viszont lassan emelkedett és 11óra körül már elérte a + 19fokot. A 9 órakor történő ellenőrzéskor azon a szakaszon ahol két vadonatúj háló volt beépítve, őzek rohantak át és megszaggatták a hálók alsó részét. A nap folyamán 9 madárfaj 22 példánya került befogásra, ebből négy visszafogás volt (2009-ben ugyanitt lettek megjelölve) A megfogott madárfajok: őszapó, vörösbegy, fekete rigó, barátposzáta, széncinege, nagy fakopáncs, erdei pinty, csilp-csalp füzike, kékcinege. A tavaszi madárvonulás korai szakaszában vagyunk, a következő alkalommal bővülni fog a fajlista, ugyan is addigra már a vonuló madarak többsége visszatér telelőhelyéről.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a következő gyűrűzőnapok alkalmával is.

KL

Élőhely helyreállítási munkálatok a kókai gyurgyalagtelepen

Április 10-én és 17-én a kókai gyurgyalagtelep partfalát tettük fészkelésre alkalmassá a madarak számára. Ezen a helyen már évzizedek óta költ ez a színpompás, fokozottan védett madár. Az illegális homokbányászat során kialakult fészektelep lazaszerkezetű homokfalát minden évben ki kell igazítani, mivel az időjárás viszontagságait nehezen állja, könnyen leomlik. 10-én szombaton szemerkélő esőben kezdtük az ásást és lapátolást, de mintegy 2 óra elteltével elhatároztuk hogy befejezzük, mert a ruházatunk teljesen átázott.

Egy hét múlva újult erővel folytattuk a munkát a napsütéses tavaszi időben. A madarak berepülését akadályozó fűz és nyárfa magoncokat is eltávolítottuk a fészkelőhelyek előtt. A gyurgyalagok május első felében térnek vissza Kelet-és Dél-Afrikai telelőhelyeikről, addigra még kb. egy 50 méteres szakaszt kell megmunkálni, hogy segítsük a madarakat a fészkelőüregek kialakításában.

KL