Adó egy százalék felajánlás
Kékvércse fióka

Köszönjük, hogy személyi jövedelemadója 1%-ával támogatja madárvédelmi munkánkat!

Az adó 1%-azért egyedülálló támogatási forma, mert nem von el pénzt a családi kasszától! Sajnos a munkavállalók mintegy 50%-a még mindig nem törődik pénzének ezen részének sorsával, ezért az MME arra kéri a lakosságot, hogy minél többen nyilatkozzanak erről. Amennyiben Ön az MME céljait és tevékenységét fontosnak ítéli, kérjük, a madarak védelmére ajánlja fel adója 1%-át.

Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

 

Az elmúlt években - munkánk fontosságának társadalmi elismeréseként - az MME egyre több adó 1% felajánlásban részesült:

 • 2006: 13,1 millió Ft
 • 2007: 18,1 millió Ft
 • 2008: 22,1 millió Ft
 • 2009: 27,0 millió Ft
 • 2010: 30,1 millió Ft

Sajnos az emberek mintegy 50%-a még mindig nem rendelkezik adó forintjai ezen jószolgálati részéről, így az beolvadva az állami költségvetésbe nem tud közvetlen segítségként érvényesülni. 2010-ben a 30 millió Ft-os összeg mindössze 3 572 felajánló önzetlenségének köszönhető. Figyelembe véve az 50%-ot nem meghaladó magyarországi 1% rendelkezési hajlandóságot, könnyű elképzelni, hogy mennyivel több juthatna madárvédelemre, gyermek és közösségi programokra, szemléletformálásra, ha a mostaninál többen nyilatkoznának adójuk 1%-áról.

Azonban már ennyi ember támogatása is hozzájárult ahhoz, 10 000 tagot számláló egyesületünk az elmúlt években nem csak folytatni, de fejleszteni is tudta madárvédelmi programjait:

 • A parlagi sas, a kerecsensólyom és a kék vércse védelméhez továbbra is az MME nyújt szakértő segítséget Magyarországon és az Európai Unióban.
 • Gyermektáboraink, oktatási programjaink, Madarász ovi és Madarász suli foglalkozásaink több 10 000 látogatót vonzottak. Országos rendezvényeinken, lakossági programjainkon közel 50 000 ember fordult meg.
 • Létrehoztuk a Mérgezés-ellenes Kerekasztalt a ragadozó madarak védelmében, adatokat gyűjtünk és megoldási javaslatokat dolgozunk ki.
 • Fokozott figyelmet fordítunk az áramütés okozta madárpusztulások problémájának megoldására, együttműködéseket kezdeményezünk, aláírtuk az “Akadálymentes Égbolt“ megállapodást a hazai probléma 2020-ig történő megoldásáért.
 • Kidolgoztunk egy országos Madárbarát településfejlesztési, tájgazdálkodási koncepciót, ezzel is segítve a hátrányos helyzetű kistelepülések önkormányzatait, mezőgazdálkodóit, lakosait az élhető vidék fejlesztésében, munkahelyteremtésben.
 • Egyesületünk több mint 1 000 önkéntese szolgáltat nélkülözhetetlen felmérési- és madárgyűrűzési adatokat, ezzel is segítve a madarak védelmi helyzetét és a klímaváltozást érintő kutatásokat.
 • Szakértőként veszünk részt a természetvédelem ügyében érintett minisztériumok egyes döntéselőkészítési folyamataiban.

Az adó 1% felajánlás is segít kapcsolódni a BirdLife és az ENSZ madárvédelmi kampányához

A BirdLife International, a madárvédelmi szervezetek világszövetsége, melyben Magyarországot az MME képviseli, figyelmeztetve a vonuló madarak vészes állománycsökkenésének világméretű problémájára, Flyways címmel nemzetközi kommunikációs programot hirdetett. A "Born to travel" kampány célja, hogy a döntéshozók és a lakosság figyelmét felhívja a klímaváltozás és az élőhely átalakítások negatív hatásaira. Ezek az időjárási és környezeti hatások kiemelten érintik a mezőgazdasági területek madarait, közöttük is különösképpen a hosszú távú (a Szaharától délre) vonuló fajokat.

A kampány szorosan kapcsolódik az 1992-ben Magyarország által is aláírt ENSZ Biodiverzitás Egyezményhez, melynek sok területen nem sikerült elérnie fő célkitűzését: a biológiai sokféleség csökkenésének megállítását 2010-ig. A BirdLife a tagszervezetein keresztül is szeretné tudatosítani az emberekben, hogy azok a környezeti változások, melyek ilyen mértékben érintik az élővilágot, az emberek életminőségét is alapvetően és negatívan befolyásolják, melynek megállítása közös érdekünk és feladatunk.

2010. a biodiverzitás védelmének nemzetközi éve lesz, melyet követően Magyarország lesz az EU soros elnöke 2011. első fél évében, így hazánk feladata lesz az új európai uniós biodiverzitás védelmi munkaterv előkészítése.
Ezért:

 • a 2010. év és 1% kampány madarainak - a gólyák mellett - a fecskéket választottuk, ennek a fajcsoportnak a képviselői kiemelten érintettek a "Born to travel" és a biodiverzitás témában;
 • a közösségi programjainkon is tájékoztatjuk a lakosságot a biológiai sokféleség csökkenésének veszélyeiről és okairól;
 • beszámolunk a Natura 2000 hálózat fontosságáról és fenntartásának szerepéről a faj- és élőhelyvédelemben;
 • cselekvési és módszertani alternatívákat mutatunk be (például Madárbarát kert program) a környezeti állapotromlás megállítására, megfordítására;
 • madár- és élőhelyvédelmi javaslatokat dolgozunk ki a magyar kormány, az EU soros elnöksége számára a biológiai sokféleség megtartása, növelése érdekében;
 • aláírásokat gyűjtünk, illetve a környezetért aggódó embereken keresztül forma leveleket juttatunk el a döntéshozókhoz, hogy jelezzük, a lakosság és az MME aggasztónak tartja a környezeti állapot romlását, amit a kontinentális szinten veszélyeztetett fajok számának növekedése is jelez.

Kérjük olyan munkáltatók, munkavállalói csoportok jelentkezését is, akik munkahelyükön eljuttatnák a dolgozókhoz, a számviteli osztályhoz rendelkezési nyilatkozatunkat! Számukra nyomtatott rendelkezési nyilatkozat csomagot, valamint az együttműködést megköszönve egyesületi kiadványokat küldünk.

Minden eddigi és új felajánlónknak köszönjük, hogy támogatásával hozzájárult Magyarország környezetállapotának megőrzéséhez!

Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

 

Forás: www.mme.hu